Начало Бебе Бебешки колики – защо се появяват и как да се справим с тях?

Бебешки колики – защо се появяват и как да се справим с тях?

by mamalesson
0 коментара

Как да разберете дали вашето новородено има колики и какви са причините за появата им?

При новородените храносмилателната система е незряла и поради тази причина, почти всички бебенца имат колики. Повечето пъти сме безсилни и трудно намираме начин да помогнем да плачещото бебче. С напредването на деня се усилват и болките. Затова е възможно най-често симптомите да се наблюдават вечер.

Ако вашето бебе не спи добре, плаче често без причина (обикновено по едно и също време всеки ден), чувства се некомфортно след хранене, раздразнено е или свива крачетата към коремчето, то най-вероятно причината са колики. Други признаци са размахването на ръце и крака, запек, подуто или твърдо коремче, прави гримаси или има зачервено личице.

Новородените поглъщат много въздух, независимо дали те смучат биберон или пият мляко. Поради тази причина те трябва да се оригват и когато това не се случи, то болките са по-силни. Ако бебенцето пие твърде бързо или твърде бавно млякото, то коликите ще са по-силни.

Как да облекчите коликите?

– Ако кърмите бебето, то трябва да бъдете внимателни какво хапвате. Основно трябва да избягвате шоколад, сладолед, мляко, леща, боб и други газообразуващи храни. Добре е, когато хапвате нещо, да проследявате как действа на бебчето.

– Използвайте антиколик бутилка за мляко. На пазара се предлагат много и различни варианти. За дъщеря ми ползвах шишетата на MAM.

– При хранене наклонете бутилката под ъгъл 45 градуса и дръжте главата на бебето повдигната над стомахчето му.

– Дръжте бебето изправено 10 минути след храна.

– Ако новороденото е на адаптирано мляко, оставете бутилката да “почине” малко преди да я дадете на бебчето, така ще изчезнат балончетата, образувани при разклащането на шишето.

– Веднага след като бутилката остане празна я вземете и не позволявайте на бебето да сучи, в противен случай се нагълтва с въздух.

– Топла баня винаги помага на болезненото коремче, защото го затопля.

– Бебешки масаж

– Каране на колело – поставете бебето по гръб и правете движение с крачетата, наподобяващо каране на колело, като не насилвате бебешките крачета. След това повдигайте двете крачета към коремчето, отново без натиск.

– Tummy time – времето прекарано по корем, не само облекчава бебешките колики, но и спомага за укрепване на врата и предотвратява Синдрома на плоската глава.

— Капки против колики – повечето съдържат симетикон, който улеснява газовете да излизат по-лесно. Консултирайте се с педиатъра на вашето дете.

– Преглагайте пробиотик на бебето.

– Повийте бебето – когато то е увито се чувства защитено, защото повиването напомня положението в утробата. Освен това така се затопля коремчето и болките намаляват. Същия ефект ще получите и ако сложите топла кърпа върху коремчето.

– Използвайте бял шум – това е шум от прахосмукачка, блендер, сешоар и т.н. Този шум напомня на този в утробата и бебето се чувства “във свои води”. Има приложения, с които може да пускате бял шум на новороденото.

– Излезте на разходка – “подрусването” ще успокои бебчето. Възможно е и да заспи и поне за час да не изпитва болки.

Периодът на бебешките колики е по-тежък за родителите, отколкото за бебетата. Този период обикновено започва около шестата седмица и продължава до дванадесетата. Но бъдете внимателни при захранването, защото тази напаст наречена “колики” може да се върне.

Прочети още

Коментирай

MamaLesson