Начало Захранване Захранване на бебе – всичко, което трябва да знаете – кога, как и с какво

Захранване на бебе – всичко, което трябва да знаете – кога, как и с какво

by mamalesson
0 коментара

Захранването на бебето е едновременно много вълнуващо, забавно, но също така и голяма бъркотия. Лично за мен беше супер стресиращо, преди да започна да захранвам дъщеря ми. Не знаех кога да захраня, как и с какво да започна. Но след като прочетох доста неща, а и с много консултации с педиатър смея да твърдя, че станах половин професор. Да! Наистина трябва да присъждат титли в тази област. Та то си е цяла наука!

Опитах да се систематизирам всички знания и опит, които съм натрупала до сега и реших да ги споделя с вас. Надявам се в тази статия да намерите, всичко което ви интересува относно захранването на бебе.

Кога да започне захранването на бебето? Кои са признаците, че бебето е готово за захранване?

Разбира се, за да започнете захранването не е нужно да са налице всички признаци, но има и някои, които не могат да бъдат пренебрегнати.

– Бебчето е над 4 месеца – това е едно от “задължителните”. Захранването трябва да започне не по-рано от 17-тата седмица и не по-късно от 26-тата седмица. Възможно е да захраните бебето след 4-тия месец (както направих аз), особено ако имате препоръка за това от педиатър. Моята дъщеря имаше рефлукс и се наложи да започнем захранването след 4-тия месец по препоръка на педиатъра й. И въпреки това според всички “светила” по педиатрия захранването е най-добре да започне около навършването на 6-тия месец. Но, не по-късно от това. След 6-тия месец натрупаното желязо, започва да се изчерпва и бебешкия организъм има нужда и от друго освен мляко. Също така ако изчакате прекалено много със захранването бебето ще е по-податливо на алергии.

– Огладнява много бързо – това определено не е задължително условие за започване на захранване на бебе. Може да огладнява бързо и в по-ранна възраст, ако млякото е недостатъчно.

– Може да взима предмети и ги слага в устата си – това се случва обикновено около 3-тия месец, така че и да не е задължително условие, то бебчето най-вероятно ще го прави.

– Държи си главата изправена самостоятелно – това е задължително!

– Може да стои седнало самостоятелно – тук е малко спорно, защото обикновено се препоръчва до 6-тия месец да не се слагат седнали. Именно затова няма как да имат умението да седят самостоятелно. Когато аз захраних дъщеря ми тя все още не стоеше много стабилно, просто защото започнах да я слагам седнала след 6-тия месец. Въпреки, че столчето й за хранене има легнало положение, не го използвах в началото. Слагах я полуседнала, като отзад я подпирах с възглавнички и така протичаше храненето.

– Не избутва храната напред с езика, а я преглъща.

– Бебчето е удвоило теглото си – това обаче е много относително. Всяко дете расте различно и може да наддава много, а може и да поддържа едно тегло. Въпреки това, ако е енергично няма място за притеснение.

– Проявява интерес към храната – когато вие се храните посяга да си вземе от вашата чиния и имитира как се храните.

Как да започне захранването на бебето?

Започнете с един вид храна, като тя трябва да е във вид на пюре. В последствие може да комбинирате вече въведената с нова храна.

В началото може да добавяте адаптирано мляко или кърма към пюрето. Това се прави, за да припознае вкуса и по никакъв начин не е задължително. И естествено ако вашето дете харесва храната и без добавка, то предлагайте я така.

С какво количество да започне захранването?

Първия ден предложете една-две лъжички пюре. На следващия ден предложете 4 лъжички, после 6, 8, 10 и така до достигане на около 150 грама пюре (заместване на хранене). Тоест, каквото количество мляко е пило бебчето до тогава. Когато започнете да давате пюре на бебето, то премахнете толкова количество мляко, колкото е пюрето. Тоест ако до сега сте давали 150 грама мляко, а дадете 50 грама пюре, то дохранете със 100 грама мляко.

Метод на захранване на бебе – “класически” или ЗВБ

Съществуват много варианти за захранване на бебе и хиляди схеми. Най-разпространените са класическия метод – с пюрета и ЗВБ (захранване водено от бебето). Аз избрах класическия метод за захранване, защото другия ми се видя много сложен.

И все пак ще ви кажа какво научих за Захранване Водено от Бебето. Този метод произхожда от идеята бебето да се храни само. То само да започва да яде, когато е гладно и да спира, когато е нахранено. Методът спомага за изграждане на хранителни навици, както и помага на бебето да опознава различни вкусове и текстури. Така бебето яде заедно с другите членове на семейството (това е възможно и при другия метод и е доста полезна екстра). Тук обаче трябва да бъдете подготвени за голяма бъркотия (и при другия е бъркотия, но донякъде контролируема). Предлагат се храни за пръстчета, които трябва да бъдат меки и удобни за хващане от малките ръчички. Дори и да сте започнали захранването по класическия метод, когато бебето навърши 10 месеца може да предлагате някои храни по този начин.

Каква трябва да бъде текстурата на храната?

В началото храната трябва да бъде много добре пасирана. За целта ще имате нужда от блендер. Разбира се, ако не разполагате с такъв може да намачкате храната, но трябва да бъдете доста внимателни. След 6-тия месец може да преминете към намачкана храна. След 8-мия месец вече може да предлагате малки парченца храна. Но, въпреки тези препоръки, се водете най-вече по вашето дете. То може да предпочита повече пюрета или храна нарязана на дребно. Текстурата също така зависи и от броя зъбки, които има бебето. Каквато и храна да предложите на детето, нека тя винаги бъде мека и добре сготвена, за да предотвратите задавяне.

В какъв ред се заместват храненията?

Първото хранене, което трябва да заместите е обяда. След като то е напълно заместено и вече не предлагате мляко на обяд, продължавате със следобедното хранене – закуска. Когато сте готови и с това продължавате със сутрешната закуска и най-накрая се замества вечерята. Като с последното може да се изчака малко. И там не е точно заместване, защото обикновено бебето продължава да пие мляко преди сън.

Заместването на едно хранене трябва да се случи в рамките на 10 дена.

С какво да започне захранването на бебето?

Кои храни са подходящи за захранване на бебе?

По-добре започнете със зеленчуци, защото ако опита първо плодовете няма да иска зеленчуци. Та така подходящи зеленчуци са картофи, тиква, морков, пащърнак. А от плодовете – ябълка, банан, круша, авокадо. Но пак напомням – по-добре започнете със зеленчуци. Първата храна, която аз дадох на дъщеря ми беше картоф.

Храни по месеци – схема на захранване на бебе

Схемите за захранване на бебе са толкова много, колкото са звездите в небето. Даже може и повече. Ще ви запозная с тази, по която аз се водех и не съм имала проблеми от никакво естество. Доста от храните позволени за месеца съм ги въвеждала по-късно, защото давам само по една нова храна на ден, а понякога ако е нещо по-специфично изчаквам и повече дни.

0-4 месеца

Единствената храна, която може да приема бебчето е мляко – кърма или адаптирано мляко! Освен, в случаите, когато има друга препоръка от лекар.

4 + месеца

Зеленчуци – картоф, морков, тиква, пащърнак, тиквичка, карфиол, батат

Плодове – банан, ябълка, авокадо, синя слива, круша

Други – ориз

5 + месеца

Зеленчуци – чушка, броколи

Плодове – манго, пъпеш, диня

Други – царевица, елда, просо, киноа, амарант

6 + месеца

Зеленчуци – спанак, лук, праз, краставица, чесън, копър, магданоз

Месо – пилешко, пуешко, заешко

Други – жълтък, глутен – овес, ръж, ечемик, лимец, спелта, булгур

Забележка*** Жълтък, месо и глутен са разрешени след 6-тия месец, но това не означава, че трябва да ги въведете тогава. Тези продукти изискват специално внимание и трябва да се въведат поетапно.

7 + месеца

Зеленчуци – аспержи

Други – хляб, масло, макарони, обезсолено сирене

8 – 9 месеца

Зеленчуци – коприва, целина, домат, грах, лапад

Плодове – грозде, райска ябълка, папая, праскова, маракуя, манго

Други – извара, нахут, чедър

Забележка*** След 8-мия месец може да започнете да добавяте подправки към ястията, като отново трябва да наблюдавате за алергични реакции.

10 – 11 месеца

Зеленчуци – зелен фасул

Плодове – череша, цвекло, дюля, кайсия

Месо – телешко

Други – риба, кисело мляко

12 + месеца

Зеленчуци – патладжан, зеле, маруля

Плодове – касис, цитруси, нектарина, ананас, киви, боровинка, малина, къпина

Месо – свинско, патешко

Други – сьомга, белтък

18 + месеца

Плодове – ягода, смокиня

Други – риба тон, акула, паламуд, прясно мляко, пчелен мед

Други препоръки за захранване на бебе

Въвеждане на нова храна

– Спазвайте 3-дневното правило – когато въвеждате нова храна, изчакайте 3 дни, преди да въведете следваща, за да проследите за алергични реакции. Не е нужно всеки път да спазвате 3-дневното правило. Но го правете, поне в началото при първите няколко храни, както и при такива, за които има данни, че са алергени.

– Въвеждайте най-много по една нова храна на ден.

– Въвеждайте нова храна най-късно до обяд, за да проследите за реакции до вечерта.

– Не въвеждайте нова храна, ако на бебето му излиза зъбче, болно е или му е поставена ваксина. При проява на реакция така няма да разберете в следствие на какво се е получила.

Закуска, обяд, вечеря

Е както вече споменах при заместването на хранене има друга последователност – обяд, следобедна закуска, сутрешна закуска и накрая вечеря.

В началото за обяд предлагайте зеленчуци. Когато въведете жълтъка и месото редувайте зеленчуково пюре с жълтък със зеленчуково пюре с месо. Не предлагайте месо и яйце едновременно в едно ядене (дори и за нас възрастните не е добре).

За сутрешна и следобедна закуска може да предлагате плодове, каши, попара, макарони и каквито други вкусотийки се сетите.

Вечерята може да е подобна на обяда, но избягвайте да предлагате месо и бобови култури вечер.

Домашна или купешка храна?

Аз лично предпочитам и препоръчвам домашната храна. Да с готовите пюрета е лесно и удобно, но до тук спират позитивите. Междудругото дъщеря ми всеки път, когато изяде дори и едно купешко пюре (налага се само когато сме на път) каквото и да е то се запича. Затова гледам максимално да ги избягвам.

Когато приготвяте храната вкъщи може да контролирате какви продукти използвате – заложете на пресни продукти. Няма нужда да замразявате храни, освен ако не са от домашната ви градина.

При приготвянето на храна всички продукти трябва да са обелени и добре сготвени (да, и плодовете). В началото основно варени, на по-късен етап може и печени. Да, малко е досадно да се белят и варят череши или грозде например, но няма как. Когато малкото коремче свикне с храните може да спрете да варите плодовете, но продължете да ги белите. Храни като краставица, банан и авокадо предлагайте сурови.

Какво ви е необходимо ако ще приготвяте домашна храна – блендер (както казах по-горе може и без него, но с него е по-добре). Купички и лъжички – на пазара се предлагат лъжички, които се оцветяват в различен цвят спрямо това, колко е гореща храната. Но и съвсем обикновена бебешка лъжичка ще ви свърши работа – повярвайте ми сменят се доста често, защото малките зъбки ги изгризкват. Стол за хранене – препоръчително, но не задължително (и въпреки това горещо го препоръчвам).

Тук има пълен списък на Must have за захранване – ЗАХРАНВАНЕ НА БЕБЕ – КАК ДА СЕ УЛЕСНИМ?

Как да съхраните домашно приготвената храна?

Аз правя следното и до сега не съм имала проблеми: Когато приготвя ястието го слагам в бурканчета още докато е горещо. Обръщам бурканчето и когато изстине го прибирам в хладилника. По същия начин си правя дозички месо, но тях ги прибирам във фризера. Храната трябва да се консумира до 3 дни (от хладилника) и до 3 месеца (от фризера).

Внимание!

Бъдете внимателни с въвеждането на яйца, глутен, месо, риба, гъби, патладжани, прясно мляко, мед, ядки, ягоди. Избягвайте да предлагате на детето шоколад, пуканки, сокове, чипсове и други вредни истории.

Не добавяйте сол и захар към бебешката храна.

Не предлагайте пържени храни на детето.

Създайте рутина, когато храните бебето – измийте ръцете и след това предложете храна. Нека бъде тихо и спокойно. Не пускайте телевизор и не си ангажирайте вниманието с други дейности. Това също може да се превърне в навик и то – лош навик. Ако детето свикне да яде по този начин, то след време няма да може да яде без да прави нещо междувременно.

Добре е да записвате кога и какво яде, за да може да проследите за алергична реакция. Тя може да се изрази в обрив, диария, запек и т.н. Аз запивам всичко в приложението Беборан, което освен за дневник за захранване, ползвам и за проследяване развитието на детето. В приложението има много подробна информация за всеки хранителен продукт.

Свали приложението БЕЗПЛАТНО от тук – Беборан

Въпреки това бъдете подготвени, че със започване на захранването, изпражненията на детето ще се променят в зависимост от това какво яде. Някои храни са запичащи, други са разхлабващи, така че не всяко отклонение е алергична реакция. Когато вече правите комбинации, може да използвате една запичаща и една разхлабваща съставка. Така ще има баланс (накрая на статията съм ви подготвила списък с храни, където може да видите коя храна какво действие има). И още едно уточнение в тази връзка – когато детето е хапвало банан е напълно възможно да има черни нишки в изпражнения – не изпадайте в паника като мен.

Бебето трябва да има поне 5 хранения на ден, възможно е да са повече, но в никакъв случай по-малко (освен в редки случай когато съня е по-силен от глада).

Отказ от храна

Ако бебето отказва да яде пюрета (извърта глава или държи устата си плътно затворена и т.н.) изчакайте 1-2 седмици и опитайте отново. По същия начин може да постъпите и ако не харесва определена храна – не я отписвайте напълно, вкусовете се променят.

!!! Преди да започнете захранването, моля консултирайте се с педиатъра на вашето дете.

Тук може да намерите интересни рецепти за бебчовци! А тук споделям за захранването <3

За всякакви въпроси, свързани със захранването може да ме откриете в социалните мрежи.

Прочети още

Коментирай

MamaLesson