Начало Бременност и раждане Как да изберем име на детето?

Как да изберем име на детето?

by mamalesson
0 коментара

Името на детето е един от най-важните избори, който трябва да направи всеки родител. Понякога отнема много време, понякога е спонтанно решение. И въпреки това, трябва да е добре обмислено, защото името е за цял живот.

Първото решение, което трябва да вземете при избора на име е дали ще кръстите детето на някого или не.

Най-често децата се кръщават на:

 • Роднини – баби, дядовци и други роднини. Доста популярно напоследък е детето да се кръщава на бащата. За мен това е малко странно, но всеки си има право на мнение. И така ако изберете да кръстите детето на роднини, отново имате варианти – дали да ползвате цялото име или само някои от буквите. Може да направите комбинация от буквите и така да се получи името на вашето съкровище. Според мен, детето носи кармата, на този на който е кръстено, затова не е добре да се ползва цялото име, но пак казвам – мое мнение. Знам още, че не е добре да се кръщава на починал човек.
 • Известни личности – доста често, наблюдаваме интересни имена. Оказва се, че навремето са давали интересен филм и така майката е избрала името на детето. Друг вариант е и да сте силно вдъхновени от някоя личност и да искате детето ви да носи нейното име.
 • Празник – често, когато детето се роди на или около празник, то се кръщава с това име. Не е лошо като идея, но така ще има два празника в един ден – рожден и имен ден. А какво по-хубаво от това да имаме повече поводи за празнуване.
 • Докторът или медицинските лица, които са помогнали на бебето да се появи на белия свят.
 • Харесвано име – доста жени, знаят как ще си кръстят детето още от тяхното детство.
 • Детето – както някои казват си идва с името. Има родители, които не са взели решение преди раждането. Но в мига, в който зърнат бебчетознаят как ще се казва то.
 • Никой – това ми е любимият вариант. Няма сърдити (пак не е сигурно), не носи съдбата на никого, а си има свое собствено име, предназначено специално за него.

Какво трябва да решите при избора на име?

 • Името има ли имен ден? Държите ли името да има имен ден? Ако да, то уверете се, че вашият избор има имен ден.
 • Популярно име или не? Ако много пътувате или живеете в чужбина, то е добре да помислите за интернационално име.
 • Желаете ли името да има история? Запознайте се със значението на името, което сте избрали.
 • Дълго или кратко да бъде името? Много често кръщаваме детето с дълго име, а после се употребяват умалителни имена. Защо тогава не изберете направо краткия вариант?

Какво може да ви помогне при избора на име?

 • Сън – много често, децата се появяват в сънищата на родителите си и по този начин помагат при избора на името си.
 • Запишете буквите, които желаете задължително да присъстват в името и започнете да правите различни комбинации.
 • Ако се колебаете между няколко имена – хвърляйте чоп.
 • Попитайте бебето – изреждайте имената, между които се колебаете и очаквайте реакция от коремчето.

Обърнете внимание на следните неща:

 • Как звучи името в комбинация с презимето и фамилията. Ако се спрете на дълго име, то внимавайте да не се получи роман. Малкото човече, един ден ще порасне и ще се налага да изписва името си къде ли не.
 • Добре е името да има нечетен брой букви.
 • С кого свързвате името? Както много хора казват – “чак когато започнем да избираме име, осъзнаваме колко хора не харесваме”.
 • Името е за цял живот. Е, не във всички случай, има и хора, които си го сменят. Но повечето пъти, се случва защото не го харесват. Затова при избора не забравяйте това – Съобразете се единствено с детето и неговият бъдещ комфорт! Не се съобразявайте с роднини, приятели и т.н. Вашето дете ще носи това име, а не те.

И още…

 • Не споделяйте избора си с никой! Добре е единствено майката и бащата (евентуално и бебето) да знаят избраното име. Когато кажете какво име сте избрали е най-вероятно да чуете различни мнения и те да повлияят на избора ви. Ще ви разубеждават, ще ви предлагат други имена и т.н. Затова запазете това за себе си.
 • Не кръщавайте детето си с определено име, само защото така трябва, някои си настоява или щял да се разсърди. Както казах името е на детето и то ще си го носи.
 • Помислете и какви асоциации могат да се направят с избраното име. Аз доста често казвам на дъщеря ми София – Магия. Обаче с всяко име има и неприятни асоциации, така че трябва да изберете между по-малкото зло.
 • Ако изберете окончателно как ще се казва вашето детенце, то започнете да го наричате така, вместо “бебето”.

Най-популярни имена за предходната година са:

Популярни имена – България – момичета

Виктория, Мария, Никол, Александра, София, Рая, Габриела, Дария, Йоана и Михаела.

Популярни имена – България – момчета

Александър, Георги, Мартин, Димитър, Никола, Борис, Иван, Виктор, Даниел и Калоян.

Популярни имена – Световен мащаб – момичета

Оливия, София, Ава, Амелиа, Айла, Лили, Миа, Емили, Изабела и Фрея.

Популярни имена – Световен мащаб – момчета

Мохамед, Ноа, Лео, Оливър, Чарли, Хари, Джордж, Артър, Фреди и Джак.

Как аз избрах името на дъщеря ми?

Като цяло, не беше лесно. С баща й бяхме направили списък с имена. Основно държахме да е кратко име и да не е кръстена на никой. Аз естествено се сещах само за имена, които не искам. Свързвах ги с разни хора и нито едно не ми допадаше. Докато накрая не открихме София. В същия ден това име започна да се появява навсякъде – разни надписи, телевизия, абе изобщо накъдето и да се обърнеш беше София. “Съобщихме” избора на бебето и от корема започна диво ритане – явно вече отвръщаше на името си. Шегата настрана, но фактите са си факти.

В последствие разбрахме, че името е много популярно по света и това е още един бонус. Където и да отиде, няма да се чудят как да напишат името й (въпреки, че аз не искам никъде да ходи). Да си призная честно, аз преди това не бях чувала това име, или поне не често.

Значението на името също много ми харесва – Мъдрост. Тя е моята Вяра, Надежда и ми носи много Любов. Името много й отива, просто не си представям да се казва по друг начин.

Друг интересен факт е че има имен ден на 17 септември, а се роди на 17 май. Та, явно 17 е нейното число.

На вас пожелавам успех при избора на име! Кръстете детето си, така както го усещате. Без значение какво мислят околните. Името е важно, единствено за самото дете, защото ще го носи цял живот.

Ако още не сте подготвили багажа си за болницата, то тук има списък.

Прочети още

Коментирай

MamaLesson