Начало Дете Отново на училище 2020 – за ученици, родители и учители

Отново на училище 2020 – за ученици, родители и учители

by mamalesson
0 коментара

Септември е тук! За ученици, родители и учители това значи само едно – отново на училище.

Тази година обаче е малко по-различна. Доста хора вече “преминаха” през онлайн обучение. За едни това е супер, за други не. Както за всяко нещо има мнения и в двете посоки. Тепърва предстои да разберем как точно ще се случват нещата през новата учебна година. Всяко училище е изготвило собствен “екшън план”, до който много хора се надяват да не се стига. Но в условията на пандемия е напълно очаквано да се прибегне отново до онлайн обучение.

Как да се предпазите от вируса, когато се върнете отново на училище?

– Носете маска и използвайте дезинфектант (когато това се налага).

– Спазвайте дистанция – смята се, че вируса се разпространява най-бързо сред децата. И има логика в това.

– Мийте ръцете си редовно и спазвайте добра лична хигиена (това трябва да се случва не само по време на пандемия).

– Използвайте собствени материали (химикали, моливи и други). И не яжте химикала си, докато мечтаете и гледате с празен поглед в тавана по време на скучен урок (личен опит).

Какво трябва да направи всеки преди да се завърне отново на училище? – за ученици

– Задължително да е прочел книгите от списъка за лятната ваканция.

– Да си набави нужните пособия за учебната година.

– Да пренастрои режима си.

Списък за пазаруване – за родители

– Химикали и моливи, гумичка, несесер и разбира се – тетрадки.

– Всякакви други канцеларски материали, които биха влезли в употреба – папки, стикери, кламери т.н.

– Учебници – прилежно подвързани.

– Кутия за храна и шише за вода за многократна употреба. Уверявам ви, че това да си носите храна в училище (както и на работното място) изобщо не е срамно. Даже е много яко. Но, трябва да спазвате правилата къде може и къде не може да се яде. По време на час не е опция! Залагайте на здравословна храна!

– Дрехи и раница.

Рутина преди училище

ученици, родители
Рутина – ученици

А ето как изглеждаше алармата ми, когато ходех на училище (признавам си, че още изглежда така):

онлайн обучение
Аларма – ученици и родители

Но вашата може да изглежда и така:

Съвети за приятно и лесно учене

– Музиката помага. Но, ако слушате музика, докато учите, уверете се, че тя е само инструментал. Текстът ще ви разсейва.

– Абстрахирайте се от всичко разсейващо. Да, знам, че телефона е много интересен, може да чакате важно обаждане или да изпуснете някой “УАУ” пост. Но, всичко това може да почака! Отделете време и се концентрирайте само върху уроците. Захвърлете всяка техника и всичко останало, което би ви разсеяло. Единствено музика е позволена и то инструментал. Ето това е моята любима музика за учене.

– Ако имате нужда преди да започнете яжте или си починете. Няма да е много полезно точно да започнете и изведнъж да ви се предреме или да огладнеете зверски. Затова свършете тези задачи преди това.

– Учете както в училище и както по време на онлайн обучение. Там има междучасия, за да изключите от единия предмет и да включите на следваща вълна. Правете си почивки на всеки час. Станете, разтъпчете се, а след малко пак се захванете с уроците.

– Винаги си правете план, какво трябва да научите днес. Това ще ви е много полезно и на по-късен етап от живота.

– Не се заливайте с информация (никога няма да забравя момента, в който ме скъсаха на изпит и ми казаха “Много си чела и е станало каша” – бяха прави).

– Записвайте си основните неща, които трябва да запомните. Така ще ги затвърдите, а и после лесно може да си припомните основните точки с един поглед. Ако трябва ползвайте цветни стикери, за да стане малко по-забавно.

– Никога, ама никога не се страхувайте и срамувайте да поискате и да попитате за помощ. Задавайте въпросите, колкото и странни да ви се струват. Любопитството е ключ към познанието.

Един съвет от мен – не спирайте да учите нови неща всеки ден. Ако срещнете непозната дума – проверете значението й (или попитайте някои възрастен).

За учители – как да се представите пред учениците

Предлагам ви една идея за табло, което може да закачите в класната стая, за да знаят учениците “с кого си имат работа”.

учители, онлайн обучение
Визитка – учители

Може да изработите ваше собствено или да ме потърсите за помощ в социалните мрежи.

Не забравяйте

Деца, не забравяйте, че учителите са там, за да ви научат на нещо. Там са, за да ви предадат знанията, които имат и ценни житейски уроци. Не са там, за да слушат вашите обиди и това, че не ви се учи. Разбирам, че сега всичко това ви се струват глупости, но един ден ще ме разберете и вие.

Родители, вие не забравяйте, че учителите са там, за да учат вашето дете. Не са там, за да го възпитават и да предадат уроци, които то трябва да е научило през първите седем години. Не обвинявайте учителите за собствените си грешки. Показвайте уважение, за да се отнасят и децата ви по този начин към тях (а и към вас). Не показвайте пренебрежение към учителите и училището. По този начин и детето ще ги неглижира.

Учители, вие не забравяйте, че всяко дете е различно и крие в себе си потенциал. Едни са добри по математика, други по български. Не очаквайте всяко дете да е отличен ученик по всички предмети. Не се дръжте с различно поведение към децата. Да, имайте си вашите любимци, но не го демонстрирайте пред останалите. Не пренебрегвайте деца, които се справят по-трудно. Напротив – помогнете им! Не забравяйте, че всяко дете крие някакъв талант в себе си, а ваша мисия е да го откриете и насърчите. Не убивайте креативността в децата! Те са вашето и нашето бъдеще! Направете така, че всички да се гордеем с бъдещето на България!

Ученици, родители и учители насладете се на учебната година, пък било то и онлайн обучение!

Успешна учебна година!

Прочетете още От какво се страхува детето според възрастта.

Прочети още

Коментирай

MamaLesson