Начало Игри 5 тихи игри, които играем пред лекарския кабинет

5 тихи игри, които играем пред лекарския кабинет

by mamalesson
0 коментара

Още от септември започнах да посещавам лекарски кабинет поне веднъж седмично. През декември се оплаквах, че понякога броя нараства до 3 пъти седмично. А след като изкарахме празниците и Нова година в болница, мога да кажа, че болницата ми стана втори дом. През януари посещенията станаха ежедневие и това ме провокира да споделя с вас какво правим, докато чакаме пред лекарския кабинет.

За мен не е вариант да пусна детско или нещо друго от телефона, първо защото е шумно и второ, защото децата ми не се заглеждат. За мен болницата е място, където трябва да се пази тишина. Не обвинявам никой. Съчувствам на майките, на които децата им препускат и крещят неукротимо. Съчувствам и на децата. Разбирам ги, трудно се стои на едно място, особено ако се чака повече от час. Споделям какви тихи игри “играем” докато чакаме и се надявам да ви бъдат от полза.

Копчета Тик так

Зима е, студено е. Всички сме с якета, а все някъде по тях несъмнено има тик так копчета. Тази игра е 2 в 1. Времето минава неусетно, а детето ви има ново умение – да откопчава и закопчава. София се справя с тази задача отдавна, но въпреки това винаги й е много интересно.

Палче – пръстче

За тази “игра” се вдъхнових от една песен за пръстчетата. При нас тя действа във всякакви неприятни ситуации – ядосано, тъжно, ударено дете. В момента, в който започна да правя “Палче-пръстче” получавам усмивка.

Виж как да направиш “Палче-пръстче” тук – Видео

Интересни истории

Тази игра не е толкова тиха, изисква се говор, но пък е подходящ момент да научите детето да шепти, ако не може. И така… набелязвате си предмет, наоколо има доста такива. Изброявате всичко за него – цветове, синоними, за какво служи и още и още, каквото се сетите. Изброявате и околните предмети, които виждате. Измисляте си истории, разказвате. Детето учи нови думи, цветове, свойства на предмети. Дори и детето ви да е по-малко и да не може още да говори или да ви разбира, тази игра е подходяща. Новородените обожават гласа на мама, така че е 0 +.

Назоваване на пръстчетата

Още една игра с говор. Също интересна за малки и големи “игра”. От палец до кутре и обратно. Докато не дойде вашият ред. София знае кое пръстче как се казва и въпреки това не губи интерес. Особено много се забавлява на думата “кутре” и понякога избухва в смях, когато я чуе. Така, че при нас тази игра понякога става шумна.

Peek-a-boo

Още една игра, която става шумна понякога, но винаги е забавна и затова намери място в този списък. Тя е подходяща и за новородено бебче. Едва ли има някой, който не знае как се прави peek-a-boo или “дзак”, но все пак ще обясня. Идеята е да се скриете и после да се покажете внезапно. Това прави играта особено подходяща и за други случаи, но за това ще разкажа друг път. Отлично знаем, че в болниците се стои с маска – не я сваляйте! Тя трябва да покрива носа ви, но има още накъде да се скриете. Очите са свободни и именно тях може да покриете с пелена или ръце, а после изненадващо да се покажете.

Желая ви много здраве и искрено се надявам да ползвате игрите, чакащи на опашка, различна от тази пред болничния кабинет.

Игри пред лекарския кабинет

Още игри ще намерите тук.

Коментирай

MamaLesson