Начало Мама Бебето ми се наспа, а аз кога ще спя? 9 съвета за по-добър сън!

Бебето ми се наспа, а аз кога ще спя? 9 съвета за по-добър сън!

by mamalesson
0 коментара

“Напоследък децата ми спят доста спокойно и въпреки това аз не успявам да се наспя.” Припознавате ли се чрез тези думи? Аз самата страдам от недоспиване, което влияе и на настроението ми, а също и на физическото ми здраве. До скоро си мислех, че спя непробудно и това, което ме събужда са децата. Да, но когато те спят през цялата нощ, аз продължавах да се будя. Навик ли е или всичко това се дължи на стрес – не мога да определя.

Преди няколко месеца след среща с биофийдбек терапевт се оказа, че недоспиването е сериозен мой проблем и аз се заех да работя по-въпроса. Започнах да си лягам по-рано и реших, че това е всичко, което можех да направя, за да подобря съня си. По време на биорезонансната диагностика, споделих, че не събуждането е проблем при мен, а малкото часове сън. Да, но се оказа, че не е точно така.

Започнах да търся проблема другаде, както и решения, чрез които да подобря съня си. Бързам да ги споделя с вас, защото всяка майка, която си е взела нужната доза сън е една идея по-спокойна и щастлива.

Какви здравословни проблеми може да си докарате от безсънние?

Едва ли сте се замисляли (аз поне не бях, докато не започнах да се интересувам от темата), но некачествения сън може да доведе до доста неприятни последици. Някои от тях са:

  • Нарушена памет и когнитивни функции;
  • Увеличен риск от вдигане на високо кръвно налягане;
  • Склонност към развиване на диабет;
  • Склонност към напълняване.

Съвет номер 1 – Осигурете си достатъчно време!

Опитайте се да легнете максимално рано. Не се бавете излишно след като детето/децата легнат е ваш ред. Най-качествения сън е между 22:00 часа и 02:00 часа – важно е да прекарате тези часове спейки.

Съвет номер 2 – Малко преди да си легнете забравете за всички ангажименти!

Колко често ви се е случвало да си легнете и да започнете да мислите за задачите, които имате да свършите, за поети ангажименти, дори и какво да сготвите за следващия ден? На мен ми се случва почти всяка вечер. Единият вариант е да съм изпълнила всички задачи и направила планове за следващия ден, за да спра да го мисля (това е почти невъзможно). Другият вариант да спра мислите си е като преди да легна се разтоваря с книга, музика или филм – лесно и приятно.

Съвет номер 3 – Не подценявайте облеклото за през нощта!

Както спалното бельо, така и вашето нощно облекло е важно да бъдат от хубава материя и да са удобни. Преди около година попаднах на incomfypjs, който продават пижами и нощници на утвърдени с години производители и оттогава се доверявам само на тях за облеклото ми за сън. За мен е важно пижамата да е памучна и мека, но и да поддържа оптимална температура, тоест да не ми е студено или прекалено топло с нея. Производителите на спалното облекло са български, което е още една причина да избирам точно тях за себе си и децата ми.

Съвет номер 4 – Намалете кофеина!

Има хора, които могат да изпият чаша кафе преди сън и това да не им се отрази. Аз обаче пия ли кафе след 15:00 часа шансовете ми за ранно лягане намаляват. Свела съм употебата на кофеинови напитки до минимум, не ги избягвам в никакъв случай, но се старая да ги приемам до обяд. Едно кафе действа между 3 и 5 часа след употребата му. Хубаво е да съобразите това с часа ви на лягане.

Съвет номер 5 – Избягвайте да се храните непосредствено преди сън!

Най-добре е да се хапва до 20:00 часа вечерта, но както на мен, така и на много други майки им е непосилно да спазват това. Истината е, че колкото е трудно да заспиш с празен стомах, толкова трудно е и с пълен. Предполагам ви се е случвало да преядете и да легнете след това. Организмът обаче е зает с преработка на храна и му е изключително трудно да превключи на режим “заспиване”.

Съвет номер 6 – Спазвайте редовен график за сън!

Да, знам, звучи смешно. За почти всяка майка е нелепо да си ляга по график. Но както се стремим да направим режим за лягане на децата, така трябва да се стремим и към наш такъв. Това позволява на вашия биологичен часовник да работи по най-добрия начин. Спазването на редовен график ще подготви тялото ви и вече няма да имате нужда от аларма.

Съвет номер 7 – Не забравяйте за гимнастиката!

Тя е нужна не само за качествен сън, а и за общ тонус. Упражненията дават енергия през деня и ви помагат да спите много по-добре. Сънят е по-дълбок и по-спокоен.

Съвет номер 8 – Вземете си топъл душ или вана!

Още нещо, което пренасяме от детската рутина. Банята преди сън успокоява и допринася за по-спокоен сън. Знам, че за повечето майки ваната е лукс и почти невъзможно да се отдели толкова време, но ако все пак ви се отдаде възможност – действайте! Не забравяйте да използвате и етерични масла, например няколко капки лавандула.

Съвет номер 9 – Премахнете всички технологии!

В днешно време много хора се “приспиват” с телефоните или заспиват на включен телевизор. Замисляли ли сте се защо не давате на децата да заспиват с телефона, а вие самите го правите? Синята светлина, която излъчват екраните подтиска мелатонина и прави заспиването много дълъг и мъчителен процес. Опитайте се един час преди лягане да избягвате телефони, телевизори и всякакви други технологии с екрани. А ако не го прилагате с децата – започнете още днес!

Дори и да не успеете да въведете всички тези съвети във вечерната си рутина, а само някой от тях, съм сигурна, че сънят ви ще се подобри. Пожелавам ви спокойни нощи!

Статията е написана в партньорство и с подкрепата на incomfypjs.

Прочети още

Коментирай

MamaLesson