Начало Бебе Бебе на 6 месеца – какво ще се промени?

Бебе на 6 месеца – какво ще се промени?

by mamalesson
0 коментара

Бебето стана на 6 месеца? Започва втората половина на първата годинка. Определено по-забавна и с по-малко плач. Вече ги няма коликите, но пък навярно зъбките са започнали да тормозят бебчето ти. В този период е нужно да направиш няколко изследвания и промени.

На какви изследвания трябва да заведа бебето на 6 месеца?

Освен редовната консултация, през 6-тия месец бебето трябва да бъде прегледано от нефролог, извършва се обща оценка на зрението и слуха, освен ако вече не е направено в родилното отделение. На бебето се взима кръв и урина. До 6-тия месец вече трябва да е посетен ортопед, но ако все още не е, то сега е момента.

Взимане на урина на бебе – на пазара се предлагат колектори за момче и момиче. Колекторът се поставя, залепя се, а когато е пълен се изсипва в контейнер за урина. За това изследване не е нужна стерилна урина.

! Важно – преди да започнеш процедурата по събиране на ценната течност измий добре гениталиите на бебето.

! Важно – Не е нужно да държиш бебето гладно и жадно, за взимането на кръв. Приема на сутрешното мляко няма да окаже влияние върху изследването.

Промени, свързани с храната

  • 6-тия месец е краен срок за започване на захранването, защото натрупаното желязо, започва да се изчерпва и бебешкия организъм има нужда и от друго освен мляко. 
  • Със започване на захранването, бебето трябва да приема повече вода. Не забравяй да предлагаш!
  • Ако бебето е на адаптирано мляко, то е добре да премине на мляко № 2. Освен в случаите, когато приема специален вид формула.
  • Време е да смениш залъгалките и шишета на бебето с такива, подходящи за 6 + месеца. Това, разбира се не е задължително, особено ако бебето държи на определен размер биберон.

Какво друго?

Вече може да слагаш бебето да сяда. В началото ще е нестабилно и ще има нужда да се подпира с възглавница.

Навършването на половин годинка е и подходящ момент да започнеш с приучването на гърне. Но моя съвет е да изчакаш ако сезона не е подходящ или ти самата не си готова за това. Бебето няма да се отърве от памперса толкова рано. В тази възраст ходенето на гърне се прави единствено с цел да се създаде навик.

Време е да свалиш леглото на долното ниво. Неусетно твоето мъниче ще започне да се изправя и е важно да предотвратиш инциденти.

Не забравяй да правиш снимки на бебчо с най-забавните момeнти.

Прочети още

Коментирай

MamaLesson