Начало Бебе Кога и как да предложим чаша на бебето?

Кога и как да предложим чаша на бебето?

by mamalesson
0 коментара

Притеснявали ли сте се някога кога и дали детето ви ще замени шишето с биберон с чаша? Не сте сами! С първата ми дъщеря смяната на бутилката и “въвеждането на чашата” се случи в доста напреднала възраст. Причината беше главно в мен и моите притеснения. Отчитам го като грешка и реших, че с второто дете ще поправя това. Започнах да я уча да пие от чаша на 6 месечна възраст. Умението детето да пие от чаша е важен етап от развитието му.

Ако и вие си задавате въпросите “Как да въведа чаша?”, “Време ли е вече детето да пие от чаша?” – то тази статия ще ви даде отговори и план за действие.

Кога е време да заменим бутилката с биберон?

Премахването на шишето с биберон е добре да става постепенно и с готовност от страна на детето и родителя. Има и няколко условия, за да стартира въвеждането на чаша – детето да държи главата си и да седи стабилно, дори и с подкрепа, както и да умее да хваща предмети с ръчички. За подходяща възраст се смята 6-тия месец, когато стартира или вече е стартирало захранването. Тогава детето има нужда и от повече вода, има интерес да слага всичко в устата си и по-лесно ще свикне. На малко по-късен етап – около 10-тия месец бебето навлиза във фазата на имитатора и когато вижда, че вие пиете от чаша, то ще изяви желанието също да го прави.

Ползването на бутилка с биберон след първата годинка на детето може да попречи на правилното подреждане на зъбите, както и да създаде ортодонтски проблеми в бъдеще. Въпреки това е допустимо детето да пие млякото си от шише с биберон. Но обърнете внимание и на това, че детето не трябва да се приспива с мляко или сокове до твърде късна възраст. Това може да доведе до проблем със зъбките. Важно е те да се мият след последното хранене и пиене на напитки.

И не забравяйте най-важното – НЯМА правило кога детето да започне да пие от чаша. Кога ще се научи е въпрос на практика и тренировки, а не толкова на каква възраст е. Но все пак виждали ли сте възрастен, който пие от шише с биберон?

Каква е последователността при въвеждането на чаша?

Добре е първоначално да се започне с отворена чаша, а след това да се продължи с затворена. Отворената чаша ще научи детето да отпива на малки глътки и колко точно да отпива. Започнете предлагането от отворена чаша с ваша помощ. Придържайте чашата и дайте на бебето да отпие малко вода. Насърчавайте го да държи само чашата, но бъдете внимателни! Не трябва да отпива много или бързо.

След като детето се справя с пиенето на вода от чаша, може да преминете на шише със сламка. Ако за вкъщи стандартните чаши са добър вариант, то за навън изобщо не са подходящи. Пиенето от чаша със сламка развива дъвкателните мускули, които са важни за хранене и говорене. Истината е, че повечето деца много лесно се справят с пиенето от чаша със сламка, защото наподобява шишето с биберон, което са ползвали до скоро.

Какви са етапите и видовете чашки?

Изборът как да приучите детето да пие от чаша зависи от вашето решение и готовността на детето. Дали желаете да преминете по-бързо към чаша или искате преходът да стане поетапно. Ако желаете преходът да бъде по-плавен изберете шише с биберон, който има дръжка. По този начин бебето ще се научи само да държи шишето си. Този вид чаши имат клапа, която не позволява през нея да преминава голямо количество вода.

Друг вид чашки са тези с капаче, които не позволяват водата да се разлее. Или така наречените неразливащи се чаши. Те също се предлагат с и без дръжки.

Чашите със сламка също имат неразливаща функция. Те дават на детето свобода колко да засмуква. Затова се смята, че за да ги ползва детето, то вече трябва да знае какво количество течност да засмуква. Този тип чаши, освен любими на децата, са любими и на майките – няма мокри дрехи, няма разляти сокове по дивана.

Как да избера чаша?

Освен по форма е добре чашата да бъде подбрана и според напитката, която ще сипвате в нея. Не е добре бебето да се оставя да пие само от стъклена чаша, за да не се пореже. Топлите напитки е по-добре да се сипват в термоустойчива чаша.

И друг критерий, на който да обърнете внимание при избора на чаша е накрайникът. Той може да бъде мек или твърд. Мекият е подходящ за по-малки бебета, които все още нямат зъбки, защото е силиков и не дразни венците. Препоръчително е, когато детето вече има зъби да се избира чаша с твърд накрайник, с цел да се избегне прегризване.

Моят опит с чашите

С първото ми дете приучването да пие от чаша се беше превърнало в кошмарна тема. Избирах всякакви чаши – неразливащи, с твърд накрайник, с мек. Докато накрая се спряхме на бутилка със сламка и до ден днешен пие от такава. Но мен все ме глождеше вината, че не съм си научила детето да пие от “истинска” чаша, въпреки опитите, които съм правила. Тя се справяше добре с пиенето от нормална човешка чаша, но аз продължавах да си мисля, че не може, докато един ден от яслата не ми върнаха чашата със сламка, която постоянно мъкнех. Казаха ми, че тя си пие съвсем нормално от обикновена чаша и няма нужда от допълнителна. Така опасенията ми, че не съм се справила с този вид умение отпаднаха, но вкъщи и навън продължава да си пие вода от шише със сламка. Защото за нея така е по-удобно, за мен също.

Реших, че при малката ми дъщеря Ивайла ще започна по-рано с приучването към чаша. При нея подходих по друг начин – първо я научих да пие от истинска чаша, използвах малка чаша за шотове. След това въведох и чашата със сламка. Не съм взимала друг вид чашки за нея.

Защо избрах чаша със сламка и какви са предимствата и недостатъците?

Няколко са причините да предпочитаме този вид чаша – няма опасност да се залее, дори и научена се случва понякога. Ние възрастните също се оливаме понякога, не е приятно признавам. Навън е много по-удобно, като се замисля никой не разнася домашните си чаши да пие каквото и да било. Когато сме в колата също е най-подходящия вариант, защото знаем колко дупки има по пътищата и как може да се задави или намокри с друг вид чаша.

Като недостатък при този вид чаши намирам това, че е изключително трудно да се поддържа чиста самата сламка. Чашата трябва да се сменя често, защото се замърсява. Повечето такива чашки са пластмасови и бързо се износват. А лично аз попаднах и на много, които започват да текат отстрани или отгоре от сламката.

Преди време намерих чашата спасение в Рея. Вече я ползвам достатъчно дълго и с двете деца и я препоръчвам с две ръце. Тя не е пластмасова, без BPA e и е с двойна стена с неръждаема стомана. В действителност, любимата ни чашка е термос, което задържа напитката топла или студена. Аз го пробвах до колко време задържа водата гореща и до 12-тия час, когато изхвърлих водата все още беше топла. За мен тази функция е голям плюс, особено зимата, когато навън водата става ледена, а София все е оплаква, че водата й е студена. Тази бутилка е с две капачки – една със сламка и една стандартна, което я прави подходяща и за нас възрастните. И най-хубавото – има специална четка, с която да се мие сламката, нещо което за мен е недостатък при другите чаши със сламка. Допълнително се предлагат и резервни елементи – сламка и капачка. А от скоро има и нови, още по-сладки дизайни.

Разгледай термосите със сламка на Fresk тук – Детски термоси със сламка

Внимание!

  • Ако детето не е готово да пие от чаша, не го насилвайте. Това може да доведе до обратен ефект.
  • Неразливащите чаши може да оставяте там, където бебето ще може да я взема само.
  • Не правете компромис с качеството на шишето. Ако се спрете на пластмасова чаша, трябва да се уверите, че не съдържа бисфенол A (BPA).
  • Поддържайте чашата чиста. Обърнете внимание, че повечето чашки не могат да се стерилизират.
  • По време на приучването предлайте вода за тренировки. Така при оливане няма да се сдобиете и с петна.
  • Добре е при пиене от отворена чаша да я пълните повече. Ако течността не преминава дори и средата на чашата, то тя ще трябва да се надига повече съответно и възможността за оливане е по-голяма.

Прочети още

Коментирай

MamaLesson