Кръщене

by mamalesson
0 коментара

Кръщенето е този ритуал, който подготвях най-дълго, повече от две години, а накрая всичко мина като миг. Подготовката започна още преди създаването на този сайт. Беше планирано за първата годинка на голямата ми дъщеря София, но тогава настъпи ковид пандемията и се отложи. Избрах втора дата, като отново не успя да се състои. Между временно се роди и втората ми дъщеря и взех решение, когато порасне малко да направя общо кръщене. Реших, че каквото и да става третия път ще се състои. И понеже два пъти бях организирала всичко до последния детайл и когато настъпи време да се проведе, ми отне не повече от месец.

Откъде произлиза идеята за църковно кръщене?

Повече от 2000 години приемането на християнството се извършва с тайнството на Светото кръщение. Според християнските вярвания след като човек бъде кръстен вече има ангел-пазител и закрилник, който да му помага и да го съпътства в добро и лошо през целия му живот. Традицията на кръщаването като начин за въвеждане в християнството произлиза от кръщението на Исус Христос в река Йордан. След ритуала кръщелникът получава Божията благодат и се възражда духовно.

Кога се прави кръщене?

Кръщенето се прави веднъж в живота! Без значение дали кръщелникът е пеленаче или възрастен човек – всеки един може да бъде кръстен и никога не е късно.

Няма ограничения в избора на дата. Няма забранени дни за кръщене. В този смисъл може да се прави кръщене по време на пости, както и на други големи празници. Но избягвай Задушница и по възможност съботния ден (в православното християнство този ден е посветен на паметта на покойниците). Според църквата най-благоприятният ден за кръщене е неделя. Аз не успях да спазя това и ритуала се проведе в събота. При избора на дата за мен беше важно да избягам от големите празници, защото е трудна организацията и запазването на час за ритуала. Забелязала съм, че често родителите избират друг личен празник, за да го съчетаят с кръщенето – имен или рожден ден.

Какво е необходимо за църквата?

Всяка църква има списък с неща, които трябва да се занесат предварително или в деня на кръщенето. В повечето случай това са:

 • Копие от акта на раждане на детето
 • Кръщелно свидетелство на кръстника
 • Хавлии за кръщене
 • Нови дрехи и обувки за детето
 • Свещи (в нашата църква държаха да са закупени от там)
 • Кръстче – най-често това е подарък от кръстницата, по възможност се избира златно кръстче
 • Кутийка за отрязания кичур коса, шишенце за миро, папка за кръщелно свидетелство (Кръщелното свидетество се дава предварително на родителите или след ритуала, всяка църква има различна практика. При нас отне около седмица, за да бъде изготвено.)
 • Олио
 • Червено вино
 • Сапун
 • Хавлиена кърпа
 • Питка – служи за почерпка на гостите след приключване на ритуала

* Освен такса за ритуала, в църквите се заплаща и допълнителна такса за фото и видеозаснемане.

* Попитайте за списък в църквата, която сте избрали за вашия ритуал.

Ритуал

Ако се чудиш какво се прави на кръщене и трябва ли ти някаква предварителна подготовка за ритуала – не се притеснявай, всичко минава неусетно, а родителите рядко взимат участие. По време на ритуала основна роля играят кръстникът, кръщелникът и свещеникът. В нашия случай аз също се включих, защото малката ми дъщеря плачеше от околните. Та ако имате такива опасения – не се тревожи, никой няма да ви забрани да държите детето си.

Кръстникът държи запалената свещ по време на целия ритуал. Отрича се от сатаната, вместо своя кръщелник. Трикратното потапяне на детето в купела с вода е символично очистване и подготовка за навлизане в християнския свят. Свещеникът помазва детето с миро. След това детето се облича в нови дрехи, по традиция те са бели, като символ на чистота и невинност. Постригва се кичур коса от кръщелника, като с това се символизира готовност за саможертва да се пазят християнските ценности и вяра. Обикаля се три пъти около купела.

След ритуала трябва да изперете хавлията на кръщелника на ръка и без препарат. Водата от прането трябва да се изхвърли в градина (място, на което животът се ражда), а не в канал. Стана ми интересно къде отива водата от купела и се оказа, че в църквата имат специално място на което да я изхвърлят.

Избор на кръстник

Кръстникът е най-важната фигура в кръщенето. Той въвежда детето в света на християнството и след ритуала става духовен родител на кръщелника. Изборът на кръстник е важен етап от подготовката. Съществува традиция и много често се спазва, за кръстник да бъде избран кума или кумата от сватбата на родителите. Можеш да избереш роднина, приятел и всеки, който смяташ, че би бил добър пример за детето ти. Бъдещият духовен родител трябва да отговаря на следните условия:

 • Да бъде кръстен;
 • Да не е родител на детето;
 • Да има навършени 16 години.

Гости, трапеза и украса

Няма никакво ограничение в броя на гостите, както и мястото, което ще избереш за почерпка след ритуала в църквата. Важно условие е да има сладки неща за хапване. Аз бях избрала няколко торти, питка и други сладки изкушения.

По отношение на украсата също няма нищо задължително. Аз се спрях на няколко неща, които изработихме сами. С малко повече въображение, време и помощници и ти можеш да се справиш. Изработих няколко постера, табелки с имената на гостите. Цветята бяха от личната ни градина, имаше арка с балони, както и разпечатани снимки, които раздадох на гостите. Сама направих и кутийките за отязаната косичката, а тези за кръстчетата купих в последния момент. Също в последния момент се сдобих и с украса за свещите, както и с “кутия за пари”, в която после събрах всичките ценности на децата – косички, кръстчета, пожелания от гостите и т.н.

Подаръчетата за гости бяха полуготови още от първата организация на кръщенето. Представляваха магнитче със снимка на децата, отново лично направени.

Други аксесоари за кръщене и облекло

Избрах децата да бъдат с удобни дрешки преди същинския ритуал. За тях и за бродерията на хавлиите се погрижи една много мила дама, която препоръчвам с две ръце. Тя изработи и една голяма плюшена играчка, която да остане като спомен за децата. Истината е, че и до ден днешен й взимат здравето от гушкане.

Контакти: Намери Христина Димова – Gadget girl studio във Фейсбук и Инстаграм

Моята рокля беше готова още от първата подготовка за кръщенето. Тази на София така и не се уши тогава, но бях запазила плата, който стигна за двете момичета. И въпреки че докато дойде време магазинът, от който бях поръчала роклите беше затворил, успях да се свържа с жената и се оказа, че все пак имат шивашко ателие и онлайн магазин. Оставям и техни контакти, защото съм изключително доволна от качеството, старанието, бързината и крайния вид на роклите.

Контакти: bgstyle.bg

Надявам се да съм ти помогнала да се подготвиш за кръщенето на твоето мъниче, за да може в самия ден да не мислиш за нищо. Създавай скъпи спомени, а ако имаш нужда от помощ – насреща съм!

За изготвяне на покани, постери или други дизайни за Кръщене, както и подаръчета за гости ме потърси на Дигитална мама.

Прочети още

Коментирай

MamaLesson