Начало Дете Махнах памперса за 5 дни – Всичко за гърнето

Махнах памперса за 5 дни – Всичко за гърнето

by mamalesson
0 коментара

Тук няма да говорим за приучване към гърне, а за напълно премахване на памперса. Ако искате да научите за първия етап към приучване на гърне прочетете тази статия – Приучване на бебето към гърне – как и кога?

Започнах да слагам София на гърне от 6 месечна възраст. Имахме голям успех и на годинка вече беше по гащички. Беше лято и не беше проблем да е без памперс. Но със захлаждане на времето, охладня и нейния интерес към гърнето. Не искаше изобщо да го доближи. Замислях се дали да не купя друго гърне, но прецених, че и хиляда да взема няма да има ефект и просто отложих това занимание.

Преди да се заема с тази нелека задача – напълно махане на памперс – бях чела какви ли не методи. Дори бях пробвала 3-дневния метод със слагане на гърне през 15 минути (аз я слагах през час). Тогава беше на година и няколко месеца. Но това по-скоро я отблъсна от приучването.

И отново се наложи да чакам...

Златното правило гласи, че най-подходящата възраст за махане на памперса е между 18 и 30 месеца. Чувала съм, че махането на памперс преди детето да навърши 2 години е равно на бъркотия. Аз бях решена по-рано да го махна. Но предвид факта, че бях бременна и предишните неуспехи реших да изчакам. След като родих и се прибрах от болницата сметнах, че вече няма какво да чакам.

Тогава София беше на 2 години и няколко дена. Сложих й гащички и обясних, че трябва да си казва, когато има нужда. Е, казваше си, но след свършен факт. И въпреки това реших, че този път ще изчаквам тя да си казва, а не да я пращам на гърнето постоянно. Естествено изпитвах доза притеснения дали и как точно ще се случат нещата. От всичко най-много се безпокоях какво ще правим, когато сме навън. Но намерих решение на този въпрос и по-надолу в статията разказвам за това.

Първия ден от приключението махане на памперс завърши с двадесет комплекта дрехи за пране (цяла пералня). На втория ден прането беше наполовина, а на третия вече почти нямаше инциденти. Вечер слагахме памперс, но понеже се събуждаше суха, прецених че вече не й трябва и махнах нощния памперс. Интересното е, че въпреки количеството течности, които изпива вечер, рядко се буди за тоалетна. На 4-тия ден се събуди със сухи гащи, а през деня и на следващия ден всичко мина успешно, с 2-3 изключения. До скоро не различаваше малката и голямата нужда и все още ги нарича с едно име. Много е забавно, докато се храним (особено когато сме на гости) да чуеш с пълен глас “Имам аки”.

Кога детето е готово за махане на памперс?

 • Събужда се със сух памперс и дълго време през деня памперса остава сух.
 • Иска да се смени памперса, когато е пълен.
 • Има дума, с която казва че има пиш/аки.
 • Проявява знаци, че му се пишка – отива в ъгъла на стаята, търси скришно място, присвива крака, поглежда към краката си, бяга.
 • Може да изкачва стълби.
 • Разбира и може да изпълнява инструкции (ще ви трябва при покана от типа: “отиди на гърнето”).
 • Има интерес към тоалетната/гърнето.
 • Може да сваля бельото и дрехите си само (само за деца професионалисти).

Кога детето НЕ е готово за махане на памперс?

Не започвайте когато детето е болно. Неподходящ момент е и когато настъпват големи промени в живота на детето – например ново бебе – въпреки, че ние точно тогава го направихме. Може това, че е станала кака да я е мотивирало повече.

Какво да очаквате – възможни проблеми при махане на памперс?

 • Инциденти – без тях няма да мине.
 • Ще има доста за чистене и огромно количество пране.
 • Възможно е забележите промяна в поведението на детето – лошо настроение или сконфузено дете.
 • Манипулации от страна на детето – НЕ СЕ ПОДДАВАЙТЕ!
 • При голяма част от децата се наблюдава дълъг период без да пишка, само и само да не ползва гърнето. Възможно е да се стигне до 12 и дори 20 часа. Това е опасно и в такъв случай най-добре да се преустанови приучването към гърне.

Стъпка по стъпка – от памперс към гащи

 • Започнете с разговорите от ранна детска възраст. Дори и малки, децата разбират всичко.
 • Научете детето на дума за пиш и кое е гърне. Използвайте всеки удобен момент: като сменяте памперса -“имаш пиш/аки”, когато го поставяте на гърне – “хайде на гърнето”, когато е готово – браво ти се изпишка/ изака.
 • Важна е вашата нагласа – подгответе се за успех и бъдете оптимисти.
 • Пригответе много дрехи и гащи (около 10-15 броя на ден).
 • Изберете правилното време – най-добре е и двамата родители да са вкъщи. Ако мъжа ви почива от работа през уикенда, то стартирайте в събота. Ние започнахме докато мъжа ми беше в бащинство, за второто ни дете.
 • Детето ще премине през 3 периода – пишкам (вече е свършило работата), ще пишкам (имате 10 секунди за реакция), искам да пишкам (има около минута време за реакция).

Какво ви е необходимо за да започнете?

 • Гърне – най-важно е гърнето да е удобно и подходящо за възрастта на детето.
 • Седалка за тоалетна – Обърнете внимание на размера, защото на пазара се предлагат различни варианти и не всеки пасва на всяка тоалетна чиния.
 • Гащи – за предпочитане е те да бъдат с любими анимационни герои или животни. Така детето ще се грижи да ги опази сухи.
 • Преносимо гърнеPottiagogo е гърне, което се отваря и затваря с един клик (детето не може да чака дълго), супер компактно е – в събрано положение е само 3 пръска широко. Върви комплект с непромукаеми торбички, който абсорбират всичко и не е нужно веднага да тичате към кошчето или да миете гърнето. Аз се сдобих с моето Pottiagogo от reia.bg (цъкни тук, за да го разгледаш).
 • Възнаградителни стикери – това е вид стимул. Възнаграждавайте детето с малък (за малка нужда) и голям стикер (за голяма нужда) и предоставете възможност то да ги лепи някъде близо до гърнето, за да следи напредъка си. В края на статията ще откриете готови стикери.
 • Книга за гърнето – Дядо Коледа беше донесъл на София книжка за гърнето. Смятам, че тя й помогна и доведе до положителен резултат, но избягвах да я давам докато тя е на гърнето. Предпочитах, когато е там да се концентрира върху това, което трябва да се случи, а не да го асоциира с игра.

Грешки при махане на памперса

 • Не ползвайте друг заместител на памперс освен бельо. Повечето деца не разбират какво се случва, докато не се махне памперса и останат по гащи или голи.
 • Не притискайте детето – насилването ще го накара да намрази гърнето.
 • Не го порицавайте при инцидент. Вместо това ползвайте следните фрази “следващия път ще кажеш по-рано”, “имаш много хубави гащи и трябва да ги пазиш сухи”.
 • Не слагате детето прекалено често на гърне, това би го отблъснало. Кой иска да виси в тоалетната по цял ден? Ако все пак искате да подканяте детето не питайте “Имаш ли нужда да отидеш на гърнето?”, а ползвайте изразите “Време е за гърне” или “Хайде на гърнето”.
 • Не ограничавайте приема на вода и течности. Дори давайте повече да има повод да тренира.
 • !Без устройства на гърнето, след време няма да може да ходи без тях. Вместо екрани предложете книжка или ползвайте времето, за да разговаряте за гърнето.

Стимули

 • Най-важния стимул е да покажете, че сте много горди с него и това, че прави опити независимо дали има успех или не.
 • Ръкопляскайте, когато е стояло на гърне, дори да няма резултат. Когато се е изпишкало в гащите пропуснете овациите.
 • Най-често предлагания стимул са бонбони, но София не знае какво е това и не съм ползвала този трик.
 • Изберете нещо, което не давате всеки ден, за да направи разликата. Ако получава нещо постоянно едва ли ще помогне като стимул за приучване на гърне.
 • Малко по малко намалявайте стимулите – в началото давайте на всеки успешен опит, в последствие намалете на 80%, 60% и така докато не ги спрете изцяло. Те помагат в началото, но ако са прекалено големи или ги давате твърде продължително е възможно да доведат до регрес.

Какви стимули ползвах аз?

 • Купих един голям пакет с моливи и за всеки успешен опит получаваше моливче. До този момент не й бях давала никакво пособие за писане (само в случаите, когато пишеше с мен и под контрол, въпреки това вече беше надраскала стената). Понякога получаваше и лист (след като надраска стената с незнайно какво, ясно й беше обяснено, че там не се рисува), на който да пробва новия спечелен молив и да рисува. В началото се нареждаше и чакаше с нетърпение да избере новия молив. В последствие започна да ми отказва и взимаше подарък само в 50% от случаите.
 • Бях й обещала, че когато махнем памперса ще отидем по женски на пазар за гащи и тя ще ми помогне в избора. Естествено избрахме с любимите герои и това беше допълнителен стимул да пази бельото си сухо и чисто.

Какво правим когато сме навън?

Това с храстите никога не ми е харесвало. Изпитвах страх как ще излезнем без памперс. Да си призная първите 1-2 дена слагах за всеки случай и избягвах дълги разходки. Обаче, когато се прибирахме памперса беше сух и започнах да й се доверявам. Но при дългите разходки и се налагаше все пак да посети тоалетна, а явно и нея не я блазнеше мисълта да се изходи в тревичката и не се отпускаше да се изпишка. Притеснявах се това да не доведе до регрес и да се върнем назад. Търсех алтернатива и тогава ми попадна портативното гърне Pottiagogo. Reia.bg ми изпратиха едно и разходките вече не звучеха плашещо.

И под “навън” имам предвид не само на разходка, но и когато сме на гости или на двора. Беше ми писнало да примъквам гърне вътре-вън, когато стоим на двора. За гостито пък да не говоря. Веднъж ни вдигна около 30 пъти, че има нужда. Отивахме и нищо… Откакто имаме Pottiagogo го поставям върху седалката на тоалетната, когато сме на гости и проблема е решен.

Допълнителни съвети

 • Дайте си време – махането на памперса не става от днес за утре. Детето е било твърде дълго с памперс, за да очакваме моментално да го замени с гащи.
 • За по-лесно почистване на гърнето ползвайте филтър за кафе или пликче. Ето тези торбички (цъкни тук) са много готини. Попиват всичко и когато е готово детето хвърляте торбичката както памперс, а гърнето се запазва чисто. Освен това са и биоразградими.
 • Взимайте детето с вас в тоалетната (може само да симулирате посещение на тоалетната) и обяснявайте целия процес – сваляне на бельо, пишкане, изтриване, пускане на вода, миене на ръце. Сигурна съм, че скоро ще започне да ви имитира.
 • Ако детето не иска гърне, а предпочита да посещава тоалетната със седалка може да го слагате на обратно с лице към капака и да му предложите да рисува с маркер (за предпочитане изтриващ се).

Винаги дръжте гърнето под ръка и готово за употреба!

 • Пускайте течаща вода, за да подтикнете детето да пишка. При София това не даваше резултат, но не пречи да опитате.
 • Поставяйте детето на гърне дори и след инцидент. Докато то е там обеснете, че там се прави пиш и другия път ще отидете по-рано.
 • За предпочитане е помещението, където се учи детето да няма подова настилка (килим, мокет и т.н.). Ще се улесните при почистване.
 • Проверявайте често за инциденти, може да се е случило и детето да е с мокри дрехи, а да не казва.
 • Използвайте непромокаеми подложки за колата, дивана, леглото и навсякъде, където се притеснявате че може да се случи нещо. Аз бях се запасила с непромокаеми чаршафи (памперсови пелени), но останаха неизползвани.

На въпроса колко време отнема, няма верен отговор. Възможно е да стане за дни, но може да отнеме и години. Ние явно изкарахме късмет и уцелихме най-подходящия момент. Не забравяйте че нищо не е на всяка цена и всяко дете е различно. Ако не е готово за тази промяна, не го притискайте. Опитайте отново след няколко седмици.

Прочети още

Коментирай

MamaLesson