Начало Дете Прощъпулник

Прощъпулник

by mamalesson
0 коментара

Прощъпулникът е ритуал, свързан с един от най-важните моменти от детското развитие – прохождането. Това събитие е вълнуващо, колкото за родителите, толкова и за детето. Прохождането, не самия прощъпулник. Никога няма да забравя този късен час, в които дъщеря ми проходи, малко преди да заспи. Не знам после изобщо как заспа от емоции. При нея периода между първите стъпки и самостоятелното прохождане продължи доста дълго – около 6 месеца (без преувеличаване). Та така, малкото човече започна да ходи без помощ на година и два месеца. Пет дена след това се състоя прощъпулника, за които сега ще ви разкажа.

Прощъпулник – съвети

Кога се прави прощъпулник?

Единственото условие е детето да ходи самостоятелно. Съществуват хиляди мнения кога точно трябва да се направи – едни твърдят, че това трябва да стане в деня на прохождането. Други пък са на мнение, че детето трябва да ходи супер стабилно. Тоест мненията варират в двете крайности и няма точен отговор на въпроса. Както вече споменах аз направих прощъпулника на дъщеря ми на петия ден от нейното самостоятелно прохождане. Дали за пет дена се е научила да е супер стабилна – едва ли. Но пък не падаше на всяка крачка. Така че, отговорът на този въпрос, се крие някъде по средата. И все пак всеки сам решава, кога ще изпълни този ритуал.

Ден и час

За подходящи дни се смятат понеделник, сряда и неделя. Не знам защо! Така твърдят поверията. Разбира се, в днешното забързано ежедневие не винаги има как да се съобразим с тези неща. Аз си избрах неделя – това беше денят, в който успях да съчетая почивния ден и да спазя поверието.

За час изберете такъв, че да е удобно за детето. Съобразете се с неговия режим. Най-добре е това да е малко след събуждане, за да не е много сънено човечето. Избягвайте да организирате прощъпулника в часовете, когато на детето му предстои да яде или спи. Така няма да е спокойно и ще трябва да претупате нещата.

Гости

Всеки родител сам преценява дали иска да направи “гранде” събитие или нещо в тесен семеен кръг. Аз избрах второто, без някаква обективна причина.

Трапеза

Освен прощъпулник питка и други сладки неща, бях заложила и на няколко основни ястия. Изобщо не съм се съобразявала с това, че трябва да има само сладки, за да е сладък живота на детето.

Украса

Предполагам, че доста родители биха направили украса за този празник. Е, да, ама аз не съм от тях. Изобщо не се сетих дори един балон да надуя. Толкова бях ангажирана с избора на предмети, които да предложа на дъщеря ми, че изобщо изключих за украсата. Единственото, което имаше и даже не знам дали влиза в тази категория е платно за прощъпулник.

Прощъпулник – платно

Бях взела платното много преди празника. И като казвам много, имам предвид месеци преди това. Добре, че нямаше дата на него. Дъщеря ми беше започнала да се пуска да ходи сама. Но явно реши, че още не е готова и отново продължи да държи ръката на мама и тате.

Платно

UPDATE: Ако имате нужда от красиво ръчно изработено и изрисувано платно за прощъпулник препоръчвам VicArt. Открих ги доста след като вече бях взелa нашето платно, но за прощъпулника на малката ми дъщеря ще ги ползвам със сигурност.

Прощъпулник на Ивайла

Платно за прощъпулник VicArt

Прощъпулник – питка

За питката има няколко поверия. Едното от тях е, че трябва да се направи от майката (не го спазих). Моята свекърва направи прощъпулник питка, за което съм й много благодарна. Тя беше толкова добра на вкус, колкото и на външен вид и по нищо не отстъпваше на питките, правени в пекарни.

Прощъпулник питка

След като питката изпълни задачата си, а именно да се търкулне по платното, тя се разпределя между гостите. По желание може да почерпите и съседите. Докато се раздават парчета питка всички трябва да притичват или подскачат. Идеята е детето да ходи без да се спъва.

Прощъпулник – предмети

Нужни са ви различни предмети, като всеки от тях наречете предварително на каква професия отговаря. За да не стават после свободни съчинения аз си бях направила предварително “легенда”. За да не е субективен избора, поставих предмети, които дъщеря ми не е виждала или е виждала рядко. Имах съмнения, че ако поставя познати предмети, ще се насочи първо към тях.

Прощъпулник предмети

Ето какво поставих аз, както и какво значение им бях отредила – (списък с прощъпулник предмети):

Диск – дисководещ

Синя медицинска книжка – за зъболекар

Топка – спортист

Книга – учител

Тефтер – право (знам, че не е свързано, но за оправдание ще кажа, че в тефтера има записки по право)

Черпак – готвач

Цип – шивач

Четка за грим – гримьор

Енциклопедия – археолог

Химикал – писател

Ролка за коса – фризьор

Злато – бижутер

Лак за нокти – маникюрист

Мишка за компютър – програмист

Туристическа книжка – екскурзовод

Маркер – художник

Акрилна боя – дизайнер

Лекарство – ветеринарен доктор

Пари – банкер

3 Д очила – актьор

Касетка за касетофон – певец

Линия – архитект

Отвертка – инженер

Паспорт – пилот

Ключ – ключар

Ключ за кола – шофьор

Фотоапарат – фотограф

Слушалки – лекар

Китара – музикант

Уау! Наистина дълъг списък и голям избор. Та от всички тези предмети дъщеря ми хвана ролка за коса. След дълго лутане и чудене какво изобщо трябва да прави, тя се насочи към предметите и избра бъдещата си професия. Това със сигурност не я прави автоматично фризьорка (Не че е лошо, разбира се. Аз също съм хванала ножицата и гребена на своя прощъпулник. Да, всъщност имам диплома за фризьор, но никога не съм упражнявала тази професия). След като избра ролката за коса, започна да взима всички останали предмети, като следващите “избранници” бяха книга и 3 д очила. Мисля, че щеше да ги вземе всичките, ако не я бяхме прекъснали.

Прощъпулник предмети

Прощъпулник – ритуал

Самият ритуал представлява ходене по бяло платно до съответното място, на което са наредени предметите. Препоръчително е, даже задължително, всички предмети да са равнопоставени – и в буквално, и в преносно значение. Детето трябва да има достъп до всички предмети. Подредете ги без да се замисляте и да поставяте някои от тях по-напред умишлено.

След като всичко е наредено и наречено, майката търкулва питката по платното, а детето тръгва след нея (питката). В нашия случай детето тръгна след майката.

И така след като детето избере своя път в живота е време за почерпка.

Весел празник!

Още статии, свързани с децата може да намерите тук.

Прочети още

Коментирай

MamaLesson