Начало Дете Първа среща с логопед – съвети от професионалист – Александър Кърджев, град Пазарджик

Първа среща с логопед – съвети от професионалист – Александър Кърджев, град Пазарджик

by mamalesson
2 коментара

Представям ви, какво сподели Александър Кърджев – логопед практикуващ в град Пазарджик за първата среща с логопед. Освен логопед по образование и професия, той е и родител и има страхотен подход към децата.

Казвам се Александър Кърджев и съм магистър логопед. Днес ще ви представя нещо, което за едни е въпросителна, за други тревога, а трети трудно си го представят. Да, това е първата среща между дете и логопед. Всички родители стигнали до това да потърсят професионално мнение малко или много имат собствени тревоги. Същинско предизвикателство е да проведеш разговор със собственото си дете на тема какви са обучителните му трудности и дефекти в говора. Логопедичната терапия би претърпяла внезапен неуспех, ако нещата са насила и детето е неспокойнo. Затова ще поговорим кое би могло да улесни задачата ви.

Кое може да ви улесни при първа среща с логопед?

Всъщност 51% от това да се състои добре самата среща преминава преди детето дори да е видяло логопеда. Тоест родителите имат изключително важната мисия да презентират положителен негов образ в лицето на детенцето. Да знае, че логопедът не е лекар, не бие инжекции, не е и полицай. Можете да обясните, че вероятно ще се срещнете няколко пъти с една госпожа/господин, който под формата на игра ще успее да я подкрепи в конкретно нещо (заявката Ви). Не давайте обещания, който не могат да бъдат спазени – “Ако отидем и слушаш, ще те водим на лунапарк”. По-добре купете шоколад, работи повече.

Детето трябва също да знае, че при логопеда се работи. Да, под формата на игра, но се работи. Там не е детски център, нито занималня. Това също трябва да се уточни преди самото начало на първата съвместна среща.

Родители – присъствайте задължително на тази среща. Детето има нужда от вас в нея, логопедът също. Не се тревожете, детето и с ваше присъствие ще се представи достойно, така че нещата да потръгнат в посока подкрепа за него.

Задавайте въпроси, ако нещо не Ви е ясно. Ще получите отговор. Ако детето има притеснения попитайте го какви са те и каква е причината за наличието им. Опитайте се да му дадете съвет като приятел. Изберете подходящия момент, да не е с усещането на наказание, а като отговорна постъпка на едно зряло дете. Добавете, че много деца посещават логопед и го убедете, че не е срамно.

На последно място, но не и по значение – преди самата първа среща с логопед му кажете “Ти можеш, ние вярваме в теб”.

За контакт

Александър Кърджев, логопед, практикуващ в град Пазарджик – Фейсбук страница. Страничката е доста интересна и освен полезни съвети, там ще откриете и забавни игри.

Още статии за Деца ще откриете тук!

Снимка: Pixabay

Прочети още

2 коментара

Мартин Галчев 26/08/2021 - 12:30

Имам важен въпрос… Понеже не мога да изговарям буквите “С, З, Ц, Дз, Дж”, чрез логопед мога ли да си коригирам този дефект? За да знам дали е нужно да си записвам час при него… Благодаря предварително!

Отговори
mamalesson 13/09/2021 - 08:52

Да, може! 🙂 Господин Кърджев с радост ще ви помогне.

Отговори

Коментирай

MamaLesson