Начало Бременност и раждане Как да установиш бременност без тест? – Първи симптоми на бременност

Как да установиш бременност без тест? – Първи симптоми на бременност

by mamalesson
0 коментара

Новината за бременност винаги е вълнуваща. Дори и от месеци да очакваш този щастлив момент, пак има доза изненада. Често толкова много бързаш да разбереш дали си бременна или не, че не можеш да изтърпиш до появата на втората чертичка. Подбрах няколко симптоми, които подсказват за наличие на бременност още след зачеване. Често не им обръщаме внимание в забързаното ежедневие. И все пак ако забележиш няколко от тях – тичай към аптеката за тест.

1. Месечният цикъл закъснява

Това е най-честата причина, която ни отвежда до аптеката за тест за бременност. Има и много други фактори, които могат да доведат до липса или закъснение на месечен цикъл (диета, стрес и т.н.), но ако правите опити за бебче, то задължително трябва да се провери за бременност.

2. Зацапване

Зацапването често обърква жените, че е дошъл месечният им цикъл. То обаче се дължи на закрепване на яйцеклетката към матката. Повечето пъти е придружено със коремни спазми. Така че, ако забележиш необичайно кървене или коремни болки, няколко седмици след последният месечен цикъл, то най-добре посети гинеколог.

3. Промени и болки в тялото

 • Чувствителни гърди – може да усетиш болка и изтръпване дори и при лек допир. Възможно е да се наблюдава и подуване.
 • Често уриниране – при бременност се налага буквално да тичаш към тоалетната. Доста често – през половин-един час. Този симптом е характерен за целия период на бременността.
 • Болки в гърба и кръста – това също ще те преследва до раждането (а най-вероятно и през следващите две години или докато разнасяш детето на ръце).
 • Главоболие – дължи се най-често на стрес. Ако е съпроводено с някой от другите симптоми, то възможно е причината да е бременност.
 • Чувство на пълен стомах – това може да се случва, дори и да не си консумирала никаква храна.
 • Умора – необичайната умора се дължи на високите нива на прогестерон в тялото. Възможно е от преумора да загубиш съня, както и да заспиваш внезапно (на необичайни места). Не забравяй да почиваш!
 • Чувствителни венци – възможно е да усещаш венците си чувствителни и да кървят, колкото и внимателно да миеш зъбите си.
 • Промяна на базалната телесна температура – Това го практикуват много жени, които се опитват да забременеят, за да установят кога е овулацията. Ако температурата остане по-висока повече от две седмици, то е почти сигурно, че е налице бременност.
 • Промяна в пигментацията или явлението наричано още “маска на бременността”.
 • Поява на тъмна линия на корема.
 • Поява на пъпки – периода на бременността отчасти прилича на периода на пубертета. Много бъдещи майки споделят, че придобиват вид на “торта с фъстъци” по време на бременността, но това отминава след раждането.
 • Сърбеж – кожата става по-чувствителна и може да имаш усещането, че всичко те сърби. Пробвай да се мажеш с крем и носи удобни памучни дрехи.
 • Изпъкнали вени
 • Суха кожа
 • Зачервени длани
 • Запушен или течащ нос.

4. Промени в хранителните навици

 • Промяна на вкусовете – рязко може да ти се прияде храна, която до момента не си харесвала, както и да се отвратиш от някоя до скоро любима. Ако пък ти се прияде нещо шокиращо за околните (например смесица между две на пръв поглед несъвместими храни – сладолед със краставици, шоколад с кетчуп и т.н.), то работата е ясна.
 • Повръщане – или това, което не знам защо наричат сутрешно гадене, като то се появява през целия ден. Аз не съм повръщала през първата си бременност. През втората едва към 6-тия месец започнах.

5. Промени в настроението

Тук само едно ще кажа – не завиждам на нито един мъж принуден да търпи това. Смяната на настроенията на бременната са като цветовете на дъгата. Толкова бързо се сменят и са толкова много. Ако започнеш да плачеш, докато се смееш или обратното, то тичай за тест.

Как и кога може да се потвърди бременността?

Единствения сигурен начин да се потвърди бременността е чрез посещението на гинеколог. Дори и тестовете не дават 100 % гаранция, но пък има такива, които установяват бременност още преди закъснение на месечния цикъл. Може да проверите наличие на бременност и чрез кръвен тест. Ако обаче имате предходни проблемни бременности най-добре посетете лекар.

Всяка бременност е различна, както и придружаващите я симптоми. Може да имаш всичките симптоми, а може и изобщо да не се прояви нито един. Затова при съмнение за бременност най-добре направи тест и посети лекар.

Снимка: Pixabay

Прочети още

Коментирай

MamaLesson