Начало Бебе Защо бебеносенето е важно?

Защо бебеносенето е важно?

by mamalesson
1 коментара

Забързаното ежедневие, хилядите задължения и грижите за по-голямо дете отнемат толкова голяма част от времето на мама. Често не остава възможност да гушкаме бебето, просто е така. Заради самата близост. А повярвайте ми освен храна и грижа бебето има силна нужда да се гушне в мама. Девет месеца е било толкова близо до нея, а сега само в огромната кошара.

Бебето обожава да бъде носено

Често чувам въпроса “Защо бебето ми плаче? Нахранено е, обрижено е…” Отговора е ясен – Иска да бъде гушкано! В повечето случай това е единственото успокоително за малкото човече. По този начин се установява и много силна емоционална връзка и бебето спира да ви приема единствено като храна. Ще кажете “Но моето бебе е капризно – не иска просто да го гушкам, а да го разнасям из стаята.” Спокойно, не е само вашето. За тях е важно не само докосването, но и движението. В първите месеци след раждането бебето все още не може да манипулира родителите си и желанието да бъде “в движение” е продиктувано единствено от нуждите му.

Как обаче да съчетаем това приятно занимание с купчините чакащи дрехи за пране, пълната мивка с чинии и гладния съпруг? Ще издържи ли тялото ни на цялото това разнасяне? Да! Както се казва “Една майка знае две и двеста.” А отговора на първия въпрос е – СЛИНГ! Това чудесно изобретение, използвано още през древността е решило множество проблеми от този тип.

Накратко ще ви разкажа в какви ситуации ме спасява и кога го ползвам:

  • За посещение на трудно достъпни места – магазин, който е труден за влизане с количка (има стълби или е много тясно). Намислила съм и когато ходим на море да го ползвам, защото количката определено не се движи в пясъка. Ивайла е все още малка и няма да ходим на плаж. Но за разходки със сигурност ще посетим морето, защото живеем близо до него.
  • Вкъщи редовно я нося в слинга, защото той е изключителен помощник при силните колики на бебето. Освен това кака Софи много се радва на Ивайла. Обаче предвид крехката й възраст от 2 години се опитвам да ги пазя една от друга. В тази връзка София също все още има силна нужда от мен. И когато сестра й плаче, а тя ме дърпа в друга посока отново на помощ идва слинга. Когато двете девойки не спят, а домашните задължения чакат мушкам Ивайла в слинга, а каката активно се включва и помага на мама. Дори докато пиша тази статия се гушкаме с Ивайла.
  • На разходка – често срещам затруднения да излизам с двете едновременно. До скоро София не искаше да се качва на никакво превозно средство, но напоследък взе да проявява отново интерес и няма да ви казвам в какви комични ситуации изпадам бутайки количка и триколка едновременно. Затова едната в слинга, другата я возя и няма драма.
  • На гости – не навсякъде, където ходим, имат един куп детски удобства и редовно изпадам в ситуация да държа Ивайла на ръце. Няколко часа по-късно изтъпналите ми ръце ме молят да намеря друго решение за следващия път. Затова вече ползвам слинга, когато сме на гости и няма къде да я оставя. Същото правя и когато сме на заведение.

Ефекти от носенето

За бебето

  • Емоционални ефекти – бебеносенето отговаря на нуждите на бебето за близост и му осигуряват сигурност.
  • Физически ефекти – бебеносенето помага да се регулира пулсът и дишането. Близкия контакт стимулира наддаването и растежа на преждевременно родените бебета. Носенето оказва важна роля и при кърменето. Доказано е, че носените бебета плачат по-малко. А движенията, които усеща носеното бебе помагат по-бързо да развие вестибуларния му апарат, усъвършенстват моторното му развитие и мускулите му укрепват. При носенето може да се предодвратят проблеми със ставите или плагиоцефалия.
  • Социални ефекти – Съществуват доказателства, че близкия контакт между бебето и хората, които се грижат за него се отразява благоприятно върху комуникацията и речта на детето.

За майката

Освен удоволствието, което мама изпитва, докато се любува на бебчо от целувка разстояние, бебеносеното допринася и за силна привързаност между тях. А всички знаем колко много са ползите от това.

Възможността да се кърми бебето, докато е в слинга също е не е за подценяване, защото е ясно как се гледа на кърменето на публични места. Така всичко остава скрито покрито от околните. Веднъж докато се разхождах с друга майка, носеща бебето си в ергономична раница я попитах “Кога ще се прибирате да я храниш?”. Няма да забравя каква беше реакцията ми, когато тя каза: “О, аз вече я нахраних.”. Дори не бях забелязала, че докато си вървим бебето си хапва.

Аз имам дискова херния и трудно нося каквото и да било. Но подходящата носилка (слинг или ергономична раница) разпределя тежестта на детето равномерно по тялото и предодвратява проблеми от подобен тип. Даже се смята, че носенето отпред подобрява стойката и елиминира болката в гърба и кръста.

Честно казано на моменти ме е яд, че не съм носила София в слинг или раница, но мисля, че още не е късно да поправя това.

Един съвет, който си откраднах от Ани Събева – преди да сложите бебето за пръв път в слинга, първо потренирайте с кукла. Междудругото тя ме запали по бебеносенето и ме насочи каква носилка да избера за малката Ивайла, както и как точно да се справя с връзването. Естествено продължавам да гледам ето това нейно видео (цък) всеки път, когато връзвам слинга. В него обяснява много нагледно как правилно да се сложи това чудо.

Ето и как да се свържете с нея:

Не се притеснявайте, ако не живеете в София, може да заявите онлайн консултация. Аз лично смятам, че такава винаги е нужно да има, защото избора не слинг, както и начина на употреба е нещо, което е от изключително значение. Правилното поставяне на бебето и безопасността е приоритет за всеки родител, а Ани Събева е много отзивчива и има богат опит в бебеносенето. Ако имате пък възможност да посетите физически библиотеката за слингове и ергораници ще може да пробвате различни варианти преди да направите покупка или да наемете носилка. Варианта с наемането е много полезен в случай, че не сте сигурни дали това е вашето или слинга/раницата ви трябва за кратък период.

Прочети още

1 коментара

Трикове за новородено бебе 12/10/2021 - 09:20

[…] Прочети Защо бебеносенето е важно? […]

Отговори

Коментирай

MamaLesson