Начало Дете Най-полезните съвети, които получих от консултант по детски сън

Най-полезните съвети, които получих от консултант по детски сън

by mamalesson
0 коментара

Винаги ми е било интересно с какво се занимават консултантите по детски сън. Ами вече разбрах. Помагат на такива недоспали родители като мен. И какво толкова правят, че карат детето ми да заспива? Аз самата вече над 1 година не мога да се справя с проблемния сън на София.

За мен обедният сън е изключително важен и какво ли не опитах, за да го върна. Накрая реших да се доверя на професионалистите. Потърсих помощ от Unicorn Baby и постигнахме чудесни резултати за много кратко време. Помогнахме на детето да се наспива, а на нас като възрастни си подарихме спокойни вечери. Друг път ще ви разказвам какво беше положението и за колко време успяхме да се справим. А сега ще ви споделя, кои бяха най-добрите и ценни съвети, които получих от консултант по детски сън от Unicorn Baby. Към този момент сме постигнали това, което целяхме и смятам, че се дължи на тези съвети и прилагането им на практика. Ще добавя и няколко неща, които аз самата направих с цел възвръщане на обедния сън и подобряване на вечерния.

Поставяне на граници

Преди да започне същинската част по подобряване на съня, преминахме през подготвителен етап. А именно поставянето на граници. Не си мислете, че детето ще е недоволно, напротив. Спазването на правила води до едно спокойно дете. И така в нашия случай ние поставихме следното ограничение, относно съня – две приказки и заспиваме.

Спазване на режим и събуждане, когато е необходимо

До сега никога не бях будила дете. Оказа се голяма грешка. Към момента и двете имат изграден режим и сами започнаха да се будят в определените часове. Когато се прекали с дневния сън или детето се събуди късно сутрин, това води до затруднено заспиване.

Следене на интервали на будуване

Започнах да следя какви интервали трябва да будуват децата за възрастта си. А в последствие проследих и на тях след колко време започва да им се приспива. На база на това направихме и режима.

Мелатонинът е в силата си до 20:30 часа

Ако след този час детето все още не спи, започва да се увеличава нивото на кортизол – хормонът на стреса. Заблуда е, че късното заспиване вечер води до по-дълъг сън през нощта. Когато детето си легне навреме, то се наспива по-добре и спи по-продължително.

Ако има лампа, то нека бъде червена

До момента бяхме със синя лампа, дори си мислех, че червената светлина дразни. Оказа се точно обратното. София много държеше да има включена лампа и нямаше как напълно да изгася осветлението. Но вече я заменихме с червена и започна да иска да я гасим. Използвам това и като асоциция за сън – щом светнем червената лампа – време е за сън.

Отказване носенето на ръце вечер

Последните 1-2 седмици преди да потърся помощ от консултант по детски сън се беше стигнало до там, че носехме София на ръце за приспиване. Консултантът обаче ни посъветваха да прекратим това, дори и да има протест. В интерес на истината нямаше.

Увереност в родителя

Ние сме на 100% сигурни в това, което правим. Не се поддаваме на детските хитрини и няма връщане назад. Дори и вътрешно да се чувствахме несигурни в крайния резултат, то по никакъв начин не сме го показвали.

Хвалби

Когато детето е спало е редно да го похвалим. Аз разказвам на по-малката ми дъщеря как кака й е заспала самичка, като истинска кака. Разбира се хвалбите трябва да се правят пред детето, за да чуе и то какво е постигнало. Децата обичат да правят всичко сами и да постигат успехи.

Какво добавих аз:

  • Часовник с етикет – Случайно попаднах на един “Мики часовник” и реших да го взема. Започнах да залепям стикерче на часа, в които трябва да лягаме. Когато стрелката достигне до стикера е време за сън. Възможно е да се направи и аларма половин час преди лягане, за да знае детето, че времето наближава.
  • Бонусна система – Понякога ползвам бонусна система, но това не трябва да продължава дълго. Ползвах само за първите няколко дена, като за всяко самостоятелно заспиване получаваше точка. Накрая пожела да обмени точките си за чаршаф с гъбки, който все още издирвам.

Ако и вие сте недоспали или детето има проблем със съня, не отлагайте срещата с консултант. Аз лично изчаквах една година нещата да се подобрят, но накрая се взех в ръце и се доверих на специалист в тази област. Изключително съм благодарна на дамите от Unicorn Baby. Между другото, ако все пак решите, че още ви е рано да ползвате услуги на консултант, ви препоръчвам да си изтеглите приложението, разработено от тях.

Кликни тук, за да се наспиш – МОБИЛНО ПРИЛОЖЕНИЕ ЗА СПОКОЙНИ НОЩИПолзвай код за отстъпка Mamalesson10

Статията е написана в партньорство и с подкрепата на Unicorn Baby.

Още статии за деца тук.

Прочети още

Коментирай

MamaLesson