Начало Бебе Трикове за новородено бебе или как да оцелеем и след 4-тия триместър

Трикове за новородено бебе или как да оцелеем и след 4-тия триместър

by mamalesson
0 коментара

Първите три месеца от живота на бебето или така наречения 4-ти триместър са истинско изпитание за родителите. Спокойно, след това не става по-лесно. Желателно е да се запасим с план за оцеляване, помощници и трикове за новороденото бебе. Подготвих списък пълен с трикове и ще ви разкажа как улесних ежедневието си. Ще ви споделя и за приложение за бебета, което е тотален game changer.

Дрехи за новородено бебе – трикове

Повечето бодита за новородено имат ръкавички и не е нужно да слагаш допълнителни, който детето да сваля и евентуално налапа – Внимание опасност!

Прегъни чорапките, за да не падат – в случай, че ти е писнало да обуваш чорапки по цял ден, а те да не се задържат по никакъв начин на крачето, то просто ги навий и проблема е решен.

Направи си подпирка от чаршаф/пелена/одеяло – Ако слагаш детето да спи настрани и има опасност да се завърти, не ти е нужно допълнително приспособление. Навий един чаршаф и подпри гръбчето на детето с него.

Ако детето повръща сложи пелена под главичката му – така значително ще намалеят броя сменени чаршафи за деня.

Ползвай чувалче, вместо одеяло – така го има и елемента на повиване, който много успокоява новородените. А и е много по-безопасно. Наскоро дъщеря ми се беше завила с чаршаф от глава до пети, посиняла цялата, докато аз приготвях млякото й в другата стая. По принцип не я завивам с нищо, защото ползвам чувал, но в случая беше издърпала този от под тялото си. Как се е случило всичко толкова бързо остава мистерия, но не бива да се подценява ситуацията. Затова бебешкото легло трябва да е празно, с добре опънат чаршаф.

Увий кръстчето на бебето с одеяло, ако има колики – това го препоръчвам, само ако в името на месеца има буквата “р”. Не е подходящо за горещите дни.

За предпочитане са целите бодита – ромпъри, особено удобни са тези с цип. Аз слагам блуза и панталон в изключително редки случай, защото ми е голяма хамалогия.

дрехи за бебе, дрехи за новородено, трикове за новородено, новородено бебе, приложение за бебета, грижи за новородено, боди, ромпър, бодита, ромпъри за бебе, бодита за бебе

Ползвай и двата края на бодито за разсъбличане. Когато току-що бебето се е нахранило и се налага да го преоблечеш има опасност да повърне. Събличането на дрехата отгоре надолу помага това да не се случи.

дрехи за бебе, дрехи за новородено, трикове за новородено, новородено бебе, приложение за бебета, грижи за новородено

Трикове за новородено бебе за хигиена и здраве

Почиствай устата със стерилна марля след прием на мляко – За да не се образуват гъбички се изисква хигиена. Изплакването с вода е някакъв вид превенция, но според мен не е достатъчно. Може да не е след всяко хранене, но поне веднъж на ден ползвай и стерилна марля.

Рязането на нокти се случва най-лесно докато детето яде. Въпреки че се препоръчва този ритуал да се извършва по време на сън, при нас не се получава. Всеки път завършва със събудено бебе. Открих, че много по-успешно се прави маникюр на бебе, докато то си пие млякото.

Ако ти е трудно да дадеш лекарство ползвай биберон. Пожелавам да не се налага.

трикове за новородено, новородено бебе, приложение за бебета, дрехи за новородено, грижи за новородено, даване на лекарство на бебе, даване на лекарство на дете, как да дам лекарство на бебе, как да дам лекарство на  дете

Ползвай пробиотик – бях решила, че с нищо не помага пробиотика, но покрай тежките колики на Ивайла взимах наред какви ли не медикаменти. Оказа се, че пробиотикът действа! Нещата се нормализираха още след първия прием.

Ако фонтанелата е хлътнала – то бебето има нужда от течности – предложи мляко или вода.

Грижи за новородено бебе

Открих страхотно безплатно приложение за бебета на български език, разработено от педиатри – Беборан. Там има информация за всичко свързано с живота и грижите по бебето до една годинка – физическо и психическо развитие, захранване, зъбки, колики и т.н. Освен това там може да си записваш кога бебето яде, спи, пълни памперса, как се развива на тегло и височина, поникналите зъбки, какви прегледи предстоят и какви имунизации са извършени. Може да ти се струва излишно това записване, но когато умората те налегне и започнеш да се питаш: “В колко часа яде?, “Яде ли достатъчно за деня”, “Ака ли днес” ще разбереш колко е ценно да има къде да погледнеш. Аз съм изключително впечатлена от частта със захранването, показано е всеки месец какво може да яде бебчо и каква е хранителнатата стойност на всеки продукт. Ще ми бъде ценен помощник в захранването на Ивайла.

дрехи за бебе, дрехи за новородено, трикове за новородено, новородено бебе, приложение за бебета, грижи за новородено, бебешко приложение, беборан, безплатно приложение, безплатно приложение за бебета, безплатно за бебе

Оставям линкове за сваляне на приложението, за да разгледаш останалото:

Свали Приложението за нови родители от тук – Беборан

Памперс трикове

Каква е тази жълта линия на памперса? – Тя служи, за да покаже дали и колко е пълен памперса. Ако е жълта, всичко е наред, ако е синя – време е за смяна. Разбира се, не винаги може да се разчита на тази линия, но е някакъв вид ориентир. Такава лепенка обикновено имат пелените до 3-ти размер.

Как да определиш дали размера е подходящ? На всяка пелена има едни малки лентички, ако се покриват от лепенката, то този размер е подходящ. Когато лепенката не достига до там, време е да преминеш на по-голям размер, защото твоето човече е пораснало.

трикове за новородено, новородено бебе, приложение за бебета, дрехи за новородено, памперси за бебе, грижи за новородено

За да не заемат много място в чантата за разходка, завивай памперсите на руло с ластик.

Ползвай непромокаема подложка винаги, когато преобличаш бебето – ако плота ти за повиване е от плат, ще се улесниш много ако ползваш допълнителна подложка, която да попие евентуален инцидент. При смяна на памперса в количката също! Може да заложиш на еднократни памперсови пелени или подложка за многократна употреба.

Ако все още нямаш плот за повиване ти препоръчвам от тези твърдите, много по-лесно е за чистене. А ако изобщо не плануваш да ползваш плот, то моля те размисли! Към задължителните покупки добавям и протектор за матрак.

Други трикове

Възползвай се да направиш поне една дрямка през деня – да, клише е, но когато умората натежи, ще разбереш колко е важно. Дори и ако бебето спи на ръцете ти може да полегнеш, заедно с него. Повярвай ми всяка минута почивка е важна. Когато си отпочинала ще си по-пълноценна за твоето бебе. Мръсните чинии и прането няма да избягат.

Спазвай рутина – Опитвай се да направиш режим от ден 1. Най-вероятно няма да се получи веднага, но създавай някакви ритуали без да ги променяш. За тях всяка промяна е стресираща и обичат да знаят какво следва. Не е нужно всичко да се случва по час, но е добре действията да имат една и съща последователност всеки ден. Моята дъщеря както беше със супер хаотичен режим изведнъж влезна във някакъв си неин график и вече доста време го спазва. Така и аз знам какво да очаквам и как да разпределя задачите през деня.

Следи знаците и плача на бебето – нямам предвид да се вторачиш в малкото човече, но е добре да обърнеш внимание как се държи, когато е гладно или му се спи. Така ще разпознаваш нуждите на бебето много по-лесно.

Не се притеснявай да поискаш помощ! – Без значение дали ти предлагат да те отменят в грижите по бебчето или с готвене и чистене – възползвай се.

За да успокоиш бебето пусни Бял шум – не е нужно да пускаш сешоара да бучи цял ден, има много други варианти да пуснеш тази вълшебна за бебето “музика”. Тя успокоява новороденото, защото му напомня на звука в утробата.

Друг метод за успокояване на бебе е бебеносенето. Открих го с второто дете.

Прочети Защо бебеносенето е важно?

Определи ясни граници между деня и нощта – през деня пусни естествена светлина да влезне в дома, правете всички активности с детето – игри, масажи, гимнастика и не спирайте да си говорите. Вечер приглуши светлината, не разговаряйте, дори не сменяй памперса ако не е наложително.

Гушкай бебето с помощ от възглавница – малката ми дъщеря е постоянно на ръце и в търсене на лек за изтръпналите ръце, открих този трик.

За да разбереш дали на детето му е студено проверявай нослето и врата.

Ако разполагаш със сушилня, не е нужно да гладиш дрехите. Аз си признавам, че гладя всичко, дори и тези минали през сушилня, но това си е лична преценка. Идеята на бебешкото гладене е дрехата да мине през висока температура, което при сушилнята се случва.

Ползвай нощна лампа за през нощта – така няма да е необходимо при всеки плач да ставаш да светваш основното осветление. Не е нужно да бдиш цяла нощ над бебето. Повярвай ми, ще чуеш и най-лекото завъртане, освен ако не си припаднала от умора. Понякога бебето само се размърдва и продължава да спи, затова не реагирай веднага при първия звук.

Към кърмещите майки (по желание) – нощно време храни бебето от бутилка, с изцедена кърма и помощ от таткото. Така ти ще се наспиваш, а детето ще свикне да пие от бутилка (ще е нужно при опит за даване на вода). И още един съвет – ползвай крем за зърна след всяко кърмене.

Бебетата са различни, но нуждите им са еднакви.

Статията е написана в партньорство и с подкрепата на Беборан.

Прочети още

Коментирай

MamaLesson