Начало Здраве Видове акне – къде, как и защо се появява?

Видове акне – къде, как и защо се появява?

by mamalesson
0 коментара

Според различните класификации акнето се разделя на такова, според възрастта, според тежестта на симптомите и според външните причини за появата му.

Акне според възрастта

 • Бебешко акне (наричано още неоатално акне и акне неонаторум) – Този вид акне, най-често се появява по бебешките бузки, понякога и по други части на личицето. Обикновено се проявява като комедони, папули и пустили. Според статистиката всяко пето бебче има този проблем. По-голяма вероятност обаче е да се появи при мъжките рожби. Почти е невъзможно този вид акне да остави белези.
 • Детско акне (познато още като акне ювенилис, акне инфантум и акне инфантилис) – този вид акне по нищо не се различава от бебешкото акне, освен че възможността да остави белези е малко по-висока.
 • Юношеско акне (известно още като пубертетно акне, обикновено акне и акне вулгарис) – Появява се по лицето и горната част на тялото – гръб, рамена и т.н. Появява се по време на пубертета при доста голяма част от децата на тази възраст. Тежестта на акнето варира от леко до тежко. Като някои късметлии дори не се сблъскват с това. При други обаче, този тинейджърски проблем оставя спомени за цял живот – неприятни белези.
 • Възрастово акне (познато още като акне тарда) – появява се по лицето. По-често се наблюдава при жените, отколкото при мъжете. Това се дължи на хормоналните промени, които изпитват жените – менструален цикъл, бременност и менопауза. Друга причина може да е ползването на противозачатъчни и тяхното спиране. Варира от леко до тежко акне. Опасността да остави белези е голяма.

Акне според тежестта на симптомите

 • Първа степен на тежест – комедони. В началото изглежда като бяла точка, под кожата, която при контакт с кислород потъмнява и става добре познатата на всички черна точка. Получават се вследствие на замърсявания, които запушват порите.
 • Втора степен на тежест – папули и пустули. При този вид вече има и гной. Появяват се при инфекциозни и неинфекциозни заболявания.
 • Трета степен на тежест – комедони, папули и пустули.
 • Четвърта степен на тежест – комедони, папули, пустули, белези и кисти.

Акне според външните причини за появата му

 • Акне Инверса (хидраденитис супуратива и акне тетрада) – засяга най-вече зоните с голям брой потни жлези. Появява се след пубертета като възпалително заболяване. Освен белези, може да се образуват и проблеми с пигментацията.
 • Козметично акне (наричано още акне от грим) – появява се при употреба на козметика, която запушва мастните жлези. Преминава при преустановяване на използването на този продукт. Среща се по цялото тяло, основно там, където се ползва дадената козметика – лицето, косата и т.н. Преминава леко и е малко вероятно да остави белези.
 • Контактно акне – появява се в зона, която е била в контакт със силни химикали или агресивни козметични продукти (в това число и паста за зъби с флуорид, за която погрешно се смята, че чисти лицето). Най-често е под формата на черни точки и много рядко оставя белези.
Снимка на Iuliia Bondarenko от Pixabay

Други видове акне, според външните причини за появата му са:

 • Акне Майорка (известно и като акне Естивалис) – появява се по-рядко по лицето и по-често по ръцете и гърдите. Най-често се проявява при жени на възраст между 25 и 40 години, които са имали акне през пубертета. Причинява се от излагане на ултравиолетово лъчение и почти винаги е съпътствано с неприятно усещане. Наблюдава се зачервяване на кожата, мехури, а в някои случаи и лезии. По-често се получават проблеми с пигментацията, отколкото белези.
 • Медицинско акне (познато още като акне медикаментоза) – както името подсказва, появява се следствие употреба на лекарства, съдържащи определени вещества (кортикостероиди, литий и т.н.). При спиране на лекарството, отшумява и акнето. Най-често се наблюдава по лицето и горната част на тялото. Усещането е болезнено, риска от образуване на белези висок. Освен това не е изключена и възможността да се появят проблеми с пигментацията.
 • Акне от разчопляне (то се нарича още невротична екскориация, психогенна екскориация, дерматиломания и акне екскорие) – основно се появява по лицето. За съжаление и при този вид по засегнати са женския пол. Постоянното чесане и чоплене на лицето води до разпространение на бактерии, което причинява възпаление. Често това оставя трайни белези.
 • Спортно акне (известно и като акне механика и акне, причинено от триене и механично акне) – поява се в зони, които се трият в дреха, която задържа потта – синтетични материи, неопренови костюми и т.н. Това са бели или черни точки, които рядко оставят петна.

Тук може да прочете още за акнето, както и как аз се разделих с него.

Снимки: Pixabay

Прочети още

Коментирай

MamaLesson