Начало Захранване Въвеждане на жълтък в бебешкото меню

Въвеждане на жълтък в бебешкото меню

by mamalesson
0 коментара

Бебешкото меню е нещо, което трябва да бъде балансирано, здравословно, а в същото време и да е съобразено с крехката храносмилателна система на бебето. Жълтъкът обаче е различен от всичко, което сте предлагали до сега на бебето, за това трябва да се обърне внимание на някои специфики при въвеждането му (с цел да се избегне алергия при захранване с жълтък).

Яйцата са изключително богати на хранителни вещества и лесно се храносмилат от малките деца. Погрешно е мнението, че яйцата са силен алерген като цяло. Всъщност протеините в белтъка са това, което често предизвиква алергия. От своя страна жълтъкът е една от най-полезните храни, която може да разнообрази менюто на вашето дете.


Кога да въведем жълтък?

Има много мнения по въпроса, като периода варира между 6 и 10 месеца, дори и 12 месеца в случай, че детето има склонност към алергии. Преди шестия месец, стомаха още не е узрял, за да обработи жълтъка, затова препоръчителната възраст е между 6 и 8 месеца. След навършване на 6 месеца жълтъка се приема добре от организма, но превантивно може да се изчака и до осми месец. Като последен срок за въвеждане на жълтък е дванадесетият месец, защото на по-късен етап се повишава рискът от развитие на алергия.


В какви дози и колко често трябва да предлагаме жълтък?

Започнете с трохички, като поетапно достигнете до ¼ . Две седмици след като сте предложили жълтък за първи път давайте по ¼. Следващите две седмици продължете с ⅓, а след това по ½. След навършване на годинката на детето, може да  давате по цял жълтък. Не е желателно  жълтък да се добавя ежедневно към менюто, а в рамките на 2-3 пъти в седмицата.

Къде може да добавяме жълтък и къде не е препоръчително?

Жълтъкът може да бъде смесен със зеленчуково пюре, каша, зеленчукова супа, а дори и в плодово пюре, ако детето е злоядо. Жълтъкът НЕ трябва да се добавя към месно пюре, да се комбинира с бобови храни, сирене и риба. Тези комбинации са трудни за храносмилателната система на мъника и могат да му причинят дискомфорт. След навършване на десетия месец може да давате жълтък и месо в един ден, но не и едновременно в едно хранене. Затова е препоръчително да се редува зеленчуково пюре с жълтък и зеленчуково пюре с месо. В началото при въвеждането на жълтъка приготвянето му може да е еднообразно, но впоследствие, той може да бъде част от сандвичи, супи, омлети и други. На по-късен етап дори може да сервирате храна за развиване на фината моторика – сандвич със сирене и жълтък.

И един въпрос стар колкото света – яйцето или кокошката?

Кое да въведем първо – жълтъка или месото? Няма точно дефинирано правило. Може да се въведе първо жълтъка, а може и седмица – две след захранване с месо да добавим жълтък към менюто на бебето. Всъщност захранването с жълтък няма никаква връзка с въвеждането на пилешкото месо и друг вид месо. 

как да сварим яйце, колко време трябва да варим яйце за бебе

Как да приготвим яйцето?

Яйцето трябва да бъде много добре измито. След това, то трябва да бъде твърдо сварено и в никакъв случай сурово или частично сварено. За да сме сигурни, че е готово трябва да го варим най-малко 12 минути. Може да го приготвим и на пара. Може разбира се да се улесните като се снабдите с яйцеварка. На пазара се предлагат много и различни варианти, които могат да ви бъдат помощници в кухнята и в приготвянето на храната на вашите бебоци.

Какви яйца да даваме на бебето?

Яйцата трябва да бъдат внимателно подбрани. Черупката на хубавото яйце е по-твърда и гладка. Ако има възможност те да са домашни е най-добре, но само ако са от сигурни източници. Ако не сте сигурни в произхода на яйцата по-добре се доверете на такива от магазинната мрежа – те са преминали през проверка и строг контрол. Има и алтернатива – БИО яйца. И все пак ако се снабдим с домашни яйца трябва да са минали няколко дни от снасянето, за да ги предложим на бебчо.

Ползи от жълтъка. Защо трябва да се предлага жълтък?

При раждането бебето има имунитет, придобит от майката, но след навършване на шест месеца той започва да спада. Затова трябва да се предлагат разнообразни храни, част от които е и  жълтъка, а той е и с висока степен на калоричност. В ценния хранителен състав на жълтъка присъстват:
– хемово и нехемово  желязо – предотвратява ниския хемоглобин;
– полезни мазнини – холестерол, важен за синтеза на хормоните и за нормалното мозъчно развитие; жълтъка съдържа около 5 грама, от които само 1 грам са наситени, а 4 грама са ненаситени мазнини, които не се натрупват в тялото и не повишават нивата на холестерол и кръвната захар;
– витамини и минерали – витамин А,  витамин B12, витамин D (помага за затваряне на фонтанелата), витамин Е, калций, мед, селен, цинк;
– холин – съединение, което насърчава здравата функция на мозъка и черния дроб, както и здравословния синтез на ДНК.

И въпроса вълнуващ всяка мама – Алерген ли е жълтъкът?

В много редки случай се наблюдава алергия към жълтъка. Реакциите към жълтък се получават предимно, ако по него има остатъци от белтък. Въпреки всичко трябва да наблюдавате за алергична реакция и ако има такава да отложите консумацията на жълтък за по-късен етап. Проявете повишено внимание ако някой от вашето семейство има такава алергия или вашето дете има екзема – това състояние на кожата има връзка с хранителните алергии. Най-честите симптоми на алергична реакция са:
– астма;
– хрипове;
– дерматит;
– екзема;
– диария;
– повръщане;
– гадене;
– стомашно-чревни разстройства;
– алергичен ринит;
– зачервяване и подуване около устата и гърлото;
– анафилаксия.

И все пак проучванията показват, че дори и бебето да развие алергия към яйцата тя се израства в по-късен етап. Въпреки всичко добре е да въведете основните алергени в препоръчителния период, защото редица изследвания доказват, че ранното въвеждане на тези продукти е най-сигурният начин да се предотврати хранителна алергия. Винаги въвеждайте само един вид храна наведнъж. Ако новата храна е силен алерген изчакайте от три до пет дни преди да предложите нова. Въвеждайте всеки нов продукт постепенно – така ще избегнете сериозна алергична реакция и ще можете да вземете навременни мерки.Консултирайте се с педиатъра на вашето дете кога и как да захраните с жълтък, съобразно схемата и нуждите на мъничето ви. В случай, че забележите алергична реакция се свържете с алерголог или педиатър.

Прочетете още Захранване на бебе – всичко, което трябва да знаете – кога, как и с какво и Въвеждане на белтък в бебешкото меню .

Тук може да намерите интересни рецепти за бебчовци!

За всякакви въпроси, свързани със захранването може да ме откриете в социалните мрежи. 🙂

Прочети още

Коментирай

MamaLesson