Начало Направи си сам Развиващи игри – Пускане на предмети в кутия с отвор

Развиващи игри – Пускане на предмети в кутия с отвор

by mamalesson
0 коментара

Тези развиващи игри могат да се направят с най-различни форми кутии и отвор, в зависимост какъв предмет сте избрали да пуска детето в кутията. Може да започнете с голям отвор и предмети и постепенно да преминавате към по-малки. А ето и няколко предложения:

Кутия за книги

Ако вашето дете обича книгите, но не и да ги връща в библиотеката тази игра е точно за него. Тя комбинира две от любимите неща на дъщеря ми – книги и пускане на предмети, затова тя обожава тази игра. Ако детето е по-голямо може да задавате и въпроси от рода на “Каква форма е книгата?”, “Каква картинка има на корицата?” и т.н.

Необходими материали – голям кашон, книги и ножица.

Как се прави? Направете достатъчно голям отвор, за да може през него да се пусне книга.

С какво е полезна тази игра? Тази игра е чудесна за развитие на говорните умения, координация ръце-очи, двигателните умения, емоционалното развитие, зрителното възприятие, когнитивното развитие и разпознаване на формите.

координацията ръце-очи, развиващи игри, фината моторика

Кутия за животни

Необходими материали – кутия и животинки.

Как се прави? Използвайте кутия с отвор в неправилна форма и покажете на детето как да пуска вътре животинките.

С какво е полезна тази игра? Подобрява координацията ръце-очи; развива фината моторика; детето придобива пространствени знания.

Кутия за карти

Необходими материали – кутия, тесте карти, нож.

Как се прави? Правите отвор на кутията, колкото да може през него да се пуска карта. Разбира се като за начало може да го направите малко по-широк, за да се справя по-лесно детето. В последствие може да стеснявате отвора.

С какво е полезна тази игра? Подобрява координацията ръце-очи; прави детето по-сръчно и развива фината моторика.

координацията ръце-очи, развиващи игри, фината моторика

Кутия за чипове

Необходими материали – кашон от памперси или друга подходяща кутия, чипове или жетони. С дъщеря ми използваме ролка от кухненска хартия и копчета за тази игра.

Как се прави? Кашона трябва да има съвсем малък отвор. Поставете чиповете върху него и покажете на детето как да ги пуска вътре.

С какво е полезна тази игра? Подобрява координацията ръце-очи и развива фината моторика.

координацията ръце-очи, развиващи игри, фината моторика

Кутия за пръчици

Необходими материали – кутия, пръчици и нож.

Как се прави? Може да използвате кутия от каша или каквато друга имате под ръка. Изрязвате малък отвор, колкото да се пусне вътре клечка за сладолед или друга, с която разполагате. С дъщеря ми използваме нейните лъжички за тази игра.

С какво е полезна тази игра? Подобрява координацията ръце-очи и развива фината моторика. Използвайте пръчки в различни цветове и ги назовавайте, когато детето ги пуска. Може да броите и колко пръчки пуска. А то ще се наслаждава на звука от падналия в кутията предмет.

координацията ръце-очи, развиващи игри, фината моторика

Бутилка за прежда

Необходими материали – бутилка, конци или прежда и нож.

Как се прави? Направете отвор на бутилката в кръгла форма. Нарежете малки късчета прежда в различни цветове.

С какво е полезна тази игра? Подобрява координацията ръце-очи и развива фината моторика. Отново може да назовавате цветовете и да броите колко конци пуска детето в бутилката.

Нека забавлението започне сега!

Още развиващи игри може да намерите тук.

Прочети още

Коментирай

MamaLesson