Начало Бебе Избор на бебешко легло

Избор на бебешко легло

by mamalesson
0 коментара

Изборът на бебешко легло е една от най-важните покупки. Бебето прекарва голяма част от ежедневието в леглото. Затова трябва да изберете нещо удобно, безопасно, но в същото време и практично.

Видове легла

Дървени легла

Този тип легла са подходящи за стационарно легло.

Стандартно дървено бебешко легло

Това е удобен вариант, има различни модели и цветове. Доста от тези легла са с няколко нива – когато е новородено бебчето стои на най-високото ниво. След 6-тия месец е препоръчително да се свали на по-ниско с ниво, за да се избегнат инциденти. Много от моделите разполагат с асансьорна решетка, за да може по-лесно да взимате бебчето. Винаги се уверявайте, че е затворена, когато оставяте детето без надзор. Трябва да изберете и дали леглото ще има подматрачна рамка или не. Част от решетките на тези легла се свалят, за да може детето да излиза по-лесно. Цената на този тип легла е между 150 лева и 300 лева.

Дървено легло

Трансформиращо се бебешко легло

Това е отличен избор, защото може да се ползва и когато детето поотрасне. Кошарката се превръща в легло или бюро. Какво по-практично? Повечето имат и люлеещ механизъм (този механизъм трябва да е заключен, ако детето е оставено без надзор). Леглото на дъщеря ми също е такова, но никога не съм ползвала този механизъм. Просто защото е долепено до стената и ако го залюлея ще се удря в нея. Повечето модели от този тип са с шкаф, което доста улеснява – зареждаш се с дрехи и памперси под ръка. Някои път са дори с повивалник. Има по-малки и по-големи размери, както и различни цветове. Легълцата се предлагат на няколко нива. Повечето от този тип легла също са с асансьорна решетка. Част от решетките се свалят. Цената на този тип легла е между 300 лева и 600 лева.

Трансформиращо се легло

Легло-люлка

Тези легла обикновено са по-малък размер, но и при тях избора на варианти е голям. Лесни са за пренасяне от една стая в друга, защото имат колелца. Люлеещия механизъм е с възможност за застопоряване. Но леглата, които са по-малки по размер са подходящи само за първите месеца на бебчето. Цената варира между 200 лева и 300 лева.

Легло-люлка

Пласмасови кошари

Тези легла също имат много разновидности. Различни размери, форми, а за цветове да не говорим. При тези модели също има допълнителни екстри като повивалник, органайзер, музикални играчки и други. Предимството на този тип легълца е, че много лесно се сгъват и пренасят. Супер удобни са за пътуване (имат си чанта за пренасяне), а в случай че нямате много място вкъщи стават и за постоянно легло. Удобни са и за пренасяне от едната в другата стая (ако имате да свършите нещо, а искате да наблюдавате детето. Някои от моделите са и с цип и детето лесно може да излиза от там, когато има нужда.

Този тип легла обаче не разполагат с асансьорна решетка, което аз не считам за минус, защото до сега никога не съм ползвала тази решетка. Предполагам, че в бъдеще може и да я пробвам. Аз имам две такива легла – едното ползвах за кошара за игра, другото при пътуване (по случайност се сдобих с две, но това е друга тема). Доволна съм и от двете. Цената на този тип легла варира в голям диапазон – от 50 лева до 300 лева и нагоре дори.

Кошара

Бебешко кошче

Тези кошчета обикновено вървят в комплект със стойка. Те са малки по размери и могат да се ползват само през първите месеци от раждането на бебчето. Но са предпочитани, защото новородените обичат тесните пространства. Това им наподобява утробата и се чувстват по-спокойни. Подходящи са и ако не разполагате с достатъчно пространство в стаята. Те нямат екстри като допълнително шкафчета, повивалник, различни нива и сваляща се решетка. При този модел голям недостатък е че дори и да вземете отделен повивалник, няма как да го закрепите на леглото, което е възможно при останалите варианти (за мен това е много важно – повивалника е едно от най-практичните неща, които съм купувала). Цената варира между 150 лева и 300 лева.

Кошче

Кои са определящите фактори при избора на бебешко легло?

– Цената – има евтини и скъпи варианти. Изберете нещо практично и удобно за бебето. В същото време не се докарвайте до фалит с покупката на легло.

– Трансформиращо или не – както вече споделих тези легла са много функционални и подходящи за дълга употреба.

– С крачета или без – ако леглото разполага с въртящи колелца, то може да го местите из другите стаи. Трябва обаче колелцата да могат да се заключват, за да не се мести леглото, ако вие не желаете това в момента.

– Колко нива да има леглото. За леглата на няколко нива обикновено казват, че “растат” с бебето. Препоръчвам легло на поне 2 нива.

– Има ли гаранция легълцето и колко години е тя? Това за мен не е фактор, че щом има гаранция е супер качествено. Но все пак ако държите на това трябва да бъде съобразено.

– Форма и размер – Някой кошари са малки, други огромни. Има правоъгълни, овални, кръгли и т.н. Изберете нещо подходящо за вашата стая, както и удобно за ползване. Новородените обичат да спят на по-тясно, защото това им напомня вътреутробния живот. Но това не означава, че трябва да вземете легло, което ще е толкова малко, че ще може да се ползва само няколко месеца.

– Безопасност – леглото трябва да отговаря на всички стандарти за безопасност.

Други препоръки

– Преди първата употреба прочетете листовката на леглото предоставена от производителя.

– Леглото не трябва да е позиционирано близо до прозорец, електрически кабели и контакти, източници на силна топлина.

– Не оставяйте нищо в леглото или близо до леглото, което може да случи за опора за катерене или представлява опасност от задушаване.

– Не използвайте повече от един матрак в леглото.

– Използвайте най-ниското ниво, щом детето започне да стои седнало и да се изправя.

И още…

– Дебелината на матрака трябва да бъде такава, че вътрешната височина (от повърхността на матрака до горния ръб на рамката на леглото) да е поне 50 сантиметра в най-ниското положение на основата на леглото и поне 20 сантиметра в най-високото положение на основата на леглото. Максималната дебелина на матрака е 12 сантиметра.

– Минималният размер на матрака, трябва да е такъв, че да няма пролука по-голяма от 3 сантиметра между матрака и страниците и таблите при всякакво положение на матрака.

– Не използвайте леглото, ако някоя част е повредена или счупена. В случай, че трябва да подмените нещо, използвайте резервни части, одобрени от производителя.

– Всички монтажни елементи трябва да са правилно затегнати и редовно да се проверяват и затягат, ако е необходимо.

Какво още трябва да купите за бебчето прочетете тук.

Прочети още

Коментирай

MamaLesson