избор на име, как да изберем име на детето, име на детето
Бременност и раждане

Как да изберем име на детето?

#Сподели

Името на детето е един от най-важните избори, който трябва да направи всеки родител. Понякога отнема много време, понякога е спонтанно решение. И въпреки това, трябва да е добре обмислено, защото името е за цял живот.

Първото решение, което трябва да вземете при избора на име е дали ще кръстите детето на някого или не.

Най-често децата се кръщават на:

 • Роднини – баби, дядовци и други роднини. Доста популярно напоследък е детето да се кръщава на бащата. За мен това е малко странно, но всеки си има право на мнение. И така ако изберете да кръстите детето на роднини, отново имате варианти – дали да ползвате цялото име или само някои от буквите. Може да направите комбинация от буквите и така да се получи името на вашето съкровище. Според мен, детето носи кармата, на този на който е кръстено, затова не е добре да се ползва цялото име, но пак казвам – мое мнение. Знам още, че не е добре да се кръщава на починал човек.
 • Известни личности – доста често, наблюдаваме интересни имена. Оказва се, че навремето са давали интересен филм и така майката е избрала името на детето. Друг вариант е и да сте силно вдъхновени от някоя личност и да искате детето ви да носи нейното име.
 • Празник – често, когато детето се роди на или около празник, то се кръщава с това име. Не е лошо като идея, но така ще има два празника в един ден – рожден и имен ден. А какво по-хубаво от това да имаме повече поводи за празнуване.
 • Докторът или медицинските лица, които са помогнали на бебето да се появи на белия свят.
 • Харесвано име – доста жени, знаят как ще си кръстят детето още от тяхното детство.
 • Детето – както някои казват си идва с името. Има родители, които не са взели решение преди раждането. Но в мига, в който зърнат бебчетознаят как ще се казва то.
 • Никой – това ми е любимият вариант. Няма сърдити (пак не е сигурно), не носи съдбата на никого, а си има свое собствено име, предназначено специално за него.

Какво трябва да решите при избора на име?

 • Името има ли имен ден? Държите ли името да има имен ден? Ако да, то уверете се, че вашият избор има имен ден.
 • Популярно име или не? Ако много пътувате или живеете в чужбина, то е добре да помислите за интернационално име.
 • Желаете ли името да има история? Запознайте се със значението на името, което сте избрали.
 • Дълго или кратко да бъде името? Много често кръщаваме детето с дълго име, а после се употребяват умалителни имена. Защо тогава не изберете направо краткия вариант?

Какво може да ви помогне при избора на име?

 • Сън – много често, децата се появяват в сънищата на родителите си и по този начин помагат при избора на името си.
 • Запишете буквите, които желаете задължително да присъстват в името и започнете да правите различни комбинации.
 • Ако се колебаете между няколко имена – хвърляйте чоп.
 • Попитайте бебето – изреждайте имената, между които се колебаете и очаквайте реакция от коремчето.

Обърнете внимание на следните неща:

 • Как звучи името в комбинация с презимето и фамилията. Ако се спрете на дълго име, то внимавайте да не се получи роман. Малкото човече, един ден ще порасне и ще се налага да изписва името си къде ли не.
 • Добре е името да има нечетен брой букви.
 • С кого свързвате името? Както много хора казват – “чак когато започнем да избираме име, осъзнаваме колко хора не харесваме”.
 • Името е за цял живот. Е, не във всички случай, има и хора, които си го сменят. Но повечето пъти, се случва защото не го харесват. Затова при избора не забравяйте това – Съобразете се единствено с детето и неговият бъдещ комфорт! Не се съобразявайте с роднини, приятели и т.н. Вашето дете ще носи това име, а не те.

И още…

 • Не споделяйте избора си с никой! Добре е единствено майката и бащата (евентуално и бебето) да знаят избраното име. Когато кажете какво име сте избрали е най-вероятно да чуете различни мнения и те да повлияят на избора ви. Ще ви разубеждават, ще ви предлагат други имена и т.н. Затова запазете това за себе си.
 • Не кръщавайте детето си с определено име, само защото така трябва, някои си настоява или щял да се разсърди. Както казах името е на детето и то ще си го носи.
 • Помислете и какви асоциации могат да се направят с избраното име. Аз доста често казвам на дъщеря ми София – Магия. Обаче с всяко име има и неприятни асоциации, така че трябва да изберете между по-малкото зло.
 • Ако изберете окончателно как ще се казва вашето детенце, то започнете да го наричате така, вместо “бебето”.

Най-популярни имена за предходната година са:

Популярни имена – България – момичета

Виктория, Мария, Никол, Александра, София, Рая, Габриела, Дария, Йоана и Михаела.

Популярни имена – България – момчета

Александър, Георги, Мартин, Димитър, Никола, Борис, Иван, Виктор, Даниел и Калоян.

Популярни имена – Световен мащаб – момичета

Оливия, София, Ава, Амелиа, Айла, Лили, Миа, Емили, Изабела и Фрея.

Популярни имена – Световен мащаб – момчета

Мохамед, Ноа, Лео, Оливър, Чарли, Хари, Джордж, Артър, Фреди и Джак.

Как аз избрах името на дъщеря ми?

Като цяло, не беше лесно. С баща й бяхме направили списък с имена. Основно държахме да е кратко име и да не е кръстена на никой. Аз естествено се сещах само за имена, които не искам. Свързвах ги с разни хора и нито едно не ми допадаше. Докато накрая не открихме София. В същия ден това име започна да се появява навсякъде – разни надписи, телевизия, абе изобщо накъдето и да се обърнеш беше София. “Съобщихме” избора на бебето и от корема започна диво ритане – явно вече отвръщаше на името си. Шегата настрана, но фактите са си факти.

В последствие разбрахме, че името е много популярно по света и това е още един бонус. Където и да отиде, няма да се чудят как да напишат името й (въпреки, че аз не искам никъде да ходи). Да си призная честно, аз преди това не бях чувала това име, или поне не често.

Значението на името също много ми харесва – Мъдрост. Тя е моята Вяра, Надежда и ми носи много Любов. Името много й отива, просто не си представям да се казва по друг начин.

Друг интересен факт е че има имен ден на 17 септември, а се роди на 17 май. Та, явно 17 е нейното число.

На вас пожелавам успех при избора на име! Кръстете детето си, така както го усещате. Без значение какво мислят околните. Името е важно, единствено за самото дете, защото ще го носи цял живот.

Ако още не сте подготвили багажа си за болницата, то тук има списък.

За още въпроси, вълнуващи всички бъдещи родители последвай ме във Facebook , Instagram и Pinterest <3


#Сподели

Leave a Reply