отново на училище, онлайн обучение, училище, родители, учители, ученици
Дете

Отново на училище 2020 – за ученици, родители и учители

#Сподели

Септември е тук! За ученици, родители и учители това значи само едно – отново на училище.

Тази година обаче е малко по-различна. Доста хора вече “преминаха” през онлайн обучение. За едни това е супер, за други не. Както за всяко нещо има мнения и в двете посоки. Тепърва предстои да разберем как точно ще се случват нещата през новата учебна година. Всяко училище е изготвило собствен “екшън план”, до който много хора се надяват да не се стига. Но в условията на пандемия е напълно очаквано да се прибегне отново до онлайн обучение.

Как да се предпазите от вируса, когато се върнете отново на училище?

– Носете маска и използвайте дезинфектант (когато това се налага).

– Спазвайте дистанция – смята се, че вируса се разпространява най-бързо сред децата. И има логика в това.

– Мийте ръцете си редовно и спазвайте добра лична хигиена (това трябва да се случва не само по време на пандемия).

– Използвайте собствени материали (химикали, моливи и други). И не яжте химикала си, докато мечтаете и гледате с празен поглед в тавана по време на скучен урок (личен опит).

Какво трябва да направи всеки преди да се завърне отново на училище? – за ученици

– Задължително да е прочел книгите от списъка за лятната ваканция.

– Да си набави нужните пособия за учебната година.

– Да пренастрои режима си.

Списък за пазаруване – за родители

– Химикали и моливи, гумичка, несесер и разбира се – тетрадки.

– Всякакви други канцеларски материали, които биха влезли в употреба – папки, стикери, кламери т.н.

– Учебници – прилежно подвързани.

– Кутия за храна и шише за вода за многократна употреба. Уверявам ви, че това да си носите храна в училище (както и на работното място) изобщо не е срамно. Даже е много яко. Но, трябва да спазвате правилата къде може и къде не може да се яде. По време на час не е опция! Залагайте на здравословна храна!

– Дрехи и раница.

Рутина преди училище

Рутина – ученици

А ето как изглеждаше алармата ми, когато ходех на училище (признавам си, че още изглежда така):

Аларма – ученици и родители

Но вашата може да изглежда и така:

Съвети за приятно и лесно учене

– Музиката помага. Но, ако слушате музика, докато учите, уверете се, че тя е само инструментал. Текстът ще ви разсейва.

– Абстрахирайте се от всичко разсейващо. Да, знам, че телефона е много интересен, може да чакате важно обаждане или да изпуснете някой “УАУ” пост. Но, всичко това може да почака! Отделете време и се концентрирайте само върху уроците. Захвърлете всяка техника и всичко останало, което би ви разсеяло. Единствено музика е позволена и то инструментал. Ето това е моята любима музика за учене.

– Ако имате нужда преди да започнете яжте или си починете. Няма да е много полезно точно да започнете и изведнъж да ви се предреме или да огладнеете зверски. Затова свършете тези задачи преди това.

– Учете както в училище и както по време на онлайн обучение. Там има междучасия, за да изключите от единия предмет и да включите на следваща вълна. Правете си почивки на всеки час. Станете, разтъпчете се, а след малко пак се захванете с уроците.

– Винаги си правете план, какво трябва да научите днес. Това ще ви е много полезно и на по-късен етап от живота.

– Не се заливайте с информация (никога няма да забравя момента, в който ме скъсаха на изпит и ми казаха “Много си чела и е станало каша” – бяха прави).

– Записвайте си основните неща, които трябва да запомните. Така ще ги затвърдите, а и после лесно може да си припомните основните точки с един поглед. Ако трябва ползвайте цветни стикери, за да стане малко по-забавно.

– Никога, ама никога не се страхувайте и срамувайте да поискате и да попитате за помощ. Задавайте въпросите, колкото и странни да ви се струват. Любопитството е ключ към познанието.

Един съвет от мен – не спирайте да учите нови неща всеки ден. Ако срещнете непозната дума – проверете значението й (или попитайте някои възрастен).

За учители – как да се представите пред учениците

Предлагам ви една идея за табло, което може да закачите в класната стая, за да знаят учениците “с кого си имат работа”.

Визитка – учители

Може да изработите ваше собствено или да ме потърсите за помощ тук.

Не забравяйте

Деца, не забравяйте, че учителите са там, за да ви научат на нещо. Там са, за да ви предадат знанията, които имат и ценни житейски уроци. Не са там, за да слушат вашите обиди и това, че не ви се учи. Разбирам, че сега всичко това ви се струват глупости, но един ден ще ме разберете и вие.

Родители, вие не забравяйте, че учителите са там, за да учат вашето дете. Не са там, за да го възпитават и да предадат уроци, които то трябва да е научило през първите седем години. Не обвинявайте учителите за собствените си грешки. Показвайте уважение, за да се отнасят и децата ви по този начин към тях (а и към вас). Не показвайте пренебрежение към учителите и училището. По този начин и детето ще ги неглижира.

Учители, вие не забравяйте, че всяко дете е различно и крие в себе си потенциал. Едни са добри по математика, други по български. Не очаквайте всяко дете да е отличен ученик по всички предмети. Не се дръжте с различно поведение към децата. Да, имайте си вашите любимци, но не го демонстрирайте пред останалите. Не пренебрегвайте деца, които се справят по-трудно. Напротив – помогнете им! Не забравяйте, че всяко дете крие някакъв талант в себе си, а ваша мисия е да го откриете и насърчите. Не убивайте креативността в децата! Те са вашето и нашето бъдеще! Направете така, че всички да се гордеем с бъдещето на България!

Ученици, родители и учители насладете се на учебната година, пък било то и онлайн обучение!

Успешна учебна година!

Прочетете още От какво се страхува детето според възрастта.

Не забравяйте да ме последвате в социалните мрежи – Facebook , Instagram и Pinterest <3


#Сподели

Leave a Reply