Начало Бременност и раждане Фалшиви vs. Истински контракции – Как да ги различим?

Фалшиви vs. Истински контракции – Как да ги различим?

by mamalesson
0 коментара

Вече сте към края на своята бременност и изведнъж започват контракциите. Но, нека ви кажа нещо – има и фалшиви контракции! Те се наричат Бракстън Хикс и може да са също толкова болезнени, както и истинските контракции. Как тогава да ги различите?

Фалшиви контракции – Бракстън Хикс

Фалшивите контракции се усещат като крампи и обикновено болката е в корема. Като болка са доста по-слаби от истинските. Понякога започват силно и постепенно отслабват. Когато започнете да се движите или смените позицията на тялото си те изчезват. Същото се получава и когато хапнете нещо или си вземете душ. Пийте достатъчно вода! Тези контракции идват и си отиват, когато си поискат. Не са през точно фиксиран интервал, както са истинските.

Смята се, че ролята на фалшивите контракции е да подготви тялото ви за предстоящото раждане. Те могат да започнат още през първите месеци от бременността.

Истински контракции

Обикновено болката започва от гърба и преминава към коремната област. Контракциите са доста по-силни от фалшивите. Те са през определен период от време и продължителността им е еднаква. Интервала между тях се скъсява поетапно, като накрая достига 2 минути. Ако смените позицията на тялото или направите каквото и да било контракциите няма да спрат. Ако си вземете баня, може да почувствате облекчение, но не и да ги спрете.

Тези истински контракции обикновено са придружени с падане на тапата или изтичането на водите.

Напомням някои от знаците, че раждането наближава:

– Болки в гърба и кръста

– Кръвотечение или вагинално течение

– Тапата е паднала или водите ви са изтекли

Моят съвет е веднага щом усетите първите контракции да започнете да ги следите през какъв интервал са и с каква продължителност. Възможно е да записвате на лист или да ползвате мобилно приложение.

Ако още не сте влезнали в 37 гестационна седмица, а имате повече от 4 контракции на час или водите ви са изтекли – незабавно се свържете с доктор.

Бонус инфографика 🙂

Още статии от категорията “Бременност и раждане” ще намерите тук.

Прочети още

Коментирай

MamaLesson