Начало Захранване 10 плодови и зеленчукови пюрета

10 плодови и зеленчукови пюрета

by mamalesson
0 коментара

Захранването е супер вълнуващо, но също така и не лесна задача. Е, аз ще ви улесня малко, като ви предложа 10 пюрета – плодови и зеленчукови, подходящи за започване на захранването.

Ако се колебаете дали вашето бебче е готово, прочетете тук какви са признаците, че е време за захранване.

Първите пюрета, които предлагате трябва да са фино смлени, а продуктите подходящи за възрастта. В статията за Захранване на бебе ще откриете схема за захранване.

А ето и моите 10 предложения:

1. Тиквено пюре

  1. Тиквата е отличен избор за захранване. При пасиране се получава страхотна консистенция, а и вкуса е приятен. Тиквата съдържа ценни вещества, полезни за вашето бебе.
  2. За да приготвите това пюре, трябва да измиете тиквата, да я обелите и нарежете. Колкото по наситно е нарязана, толкова по-бързо ще се свари. След като я сварите, пасирайте и пюрето е готово. Може да го комбинирате с круша, праскови, броколи и други. Тиквата си подхожда и с плодове и със зеленчуци.

2. Пюре от сладък картоф

Сладкият картоф, е един зеленчук, който се опитва да ни заблуди с вкуса си. Тук приготвянето е сходно, както и при тиквеното пюре – измиване на зеленчука, белене, нарязване, варене, пасиране. Отново може да правите различни комбинации – с ябълка, круша, тиква и още и още.

3. Пюре от авокадо и банан

Авокадото е още един продукт, който си подхожда с почти всичко – и с плодове, и със зеленчуци. Безспорно обаче най-добрият тандем е между авокадо и банан. Да си призная, избягвам да правя това пюре на дъщеря ми, защото толкова много ми харесва, че го изяждам вместо нея.

Тук има и един бонус при приготвянето. Не трябва да варите продуктите. Тоест измивате, белите ги, пасирате и пюрето е готово. Точно за това е и много предпочитано – лесно и вкусно!

4. Пюре от морков

Пюрето от морков е полезно, но внимавайте, защото моркова е силен алерген! Най-добре не го предлагайте самостоятелно в началото, а само като добавка. При приготвянето на това пюре отново се преминава през познатите процедури – измиване, белене, варене, пасиране. Може да комбинирате морковите с манго, праскови, картофи, броколи и други.

5. Пюре от ябълка и пащърнак

Ябълката е плод, който си подхожда с почти всичко. За да приготвите това пюре измийте, обелете, сварете и пасирайте продуктите. Имайте предвид, че пащърнакът изисква повече време за сваряване, докато на ябълката и трябва съвсем малко. Така че, може да ги добавите по различно време.

6. Пюре от тиквичка

Освен, че е супер вкусна, тиквичката е и много полезна. За да приготвите пюрето измийте, обелете (да, трябва да се обели), сварете и пасирайте. Тиквичката си подхожда с картоф – сладък и обикновен, морков, тиква. Една година след захранването на дъщеря ми, това продължава да е нейна любима храна, вече в комбинация с кисело мляко.

7. Картофено пюре

Добре познатото за малки и големи картофено пюре. Освен като първа бебешка храна, картофеното пюре често присъства и в менюто на възрастните. Няма какво да обяснявам, как се прави това картофено пюре – за всички е ясно. Картофите са добра комбинация с почти всички зеленчуци.

8. Пюре от круша

Този плод е мекичък и лесно става на пюре. Въпреки това, крушата трябва да се измие, обели и свари, преди да се пасира. Може да се комбинира с ябълка, но си подхожда и с други плодове, даже и с някои зеленчуци.

9. Пюре от ябълка и тиква

Абсолютно идентично е приготвянето и на това пюре – измиване, белене, варене и пасиране на продуктите. Трябва да премахнете семките на ябълката и тиквата предварително, преди да ги сварите.

10. Пюре от пащърнак, сладък картоф и банан

И за финал едно три компонентно пюре. То е комбинация между плодове и зеленчуци. Бананът, за разлика от другите продукти, не се вари. Добавете го направо към другите продукти преди пасиране.

Прочети още

Коментирай

MamaLesson