Начало Бременност и раждане 10 знака, че раждането наближава

10 знака, че раждането наближава

by mamalesson
0 коментара

Само 5% от бебетата се раждат на термина, за който са определени. Новороденото се появява на бял свят, когато е наистина готово за това. Това може да се случи през всеки един ден между 37 и 42 седмица и бебето ще се счита за напълно доносено. Разбира се има и изключения, когато новороденото е недоносено или преносено.

Сигурна съм, че през тези последни седмици тръпнете в очакване и вече нямате търпение да прегърнете малкото си чудо. Затова изготвих списък със най-показателните знаци, че раждането наближава. А ето ги и тях:

Чуствате се прекалено уморена или ви идва прилив на енергия

В последните дни преди раждането, тялото ви ще избере или да се зареди с енергия за раждането и ще ви кара да си почивате, или ще получите супер сили, с които да подготвите къщата за новия член.

Болки в гърба и кръста

Ако изпитвате болки ниско в кръста и имате спазми, то ставите ви се наместват за предстоящото раждане.

Контракции

Как да различите фалшивите от истинските контракции? Реалните контракции са регулярни и са по-продължителни. Те не отминават със смяна на позицията на тялото ви, както се случва при фалшивите.

Разширение на матката

Същинското раждане започва при 10 сантиметра разкритие. Но е много възможно от 0 сантиметра изведнъж да достигнете необходимите 10 сантиметра.

Водите изтичат

Водите не винаги изтичат преди раждането. Доста често това се случва след като е започнало същинското раждане.

Кръвотечение

Когато имате червено или кафеникаво кръвотечение, това означава, че шийката ви се подготвя за раждането и то ще настъпи съвсем скоро.

Загуба на тегло

Това се дължи на намаляването на концентрацията на прогестерон, който задържа течността в тъканите.

Вагинално течение

То може да стане по-гъсто или да промени цвета си.

Диария

Всички мускули получават допълнителна доза релаксин, включително и мускулите на ректума. В този случай това е добре, защото така тялото ви ще се прочисти от всичко ненужно. Но не се притеснявайте и ако не се случи вкъщи, а в родилната зала – медицинския персонал е подготвен за това и ще ви предложат клизма.

Тапата пада

Още при зачеването се създава тапа, която през цялата бременност предпазва бебето от микроби и бактерии. Тя представлява прозрачна слуз с малко или никаква кръв, в края на шийката на матката. Може да разберете, че тапата е паднала, но може и да не забележите. Всъщност по време на бременността е възможно тапата да падне няколко пъти, но това не винаги означава, че раждането ще започне скоро. Ако тя падне твърде рано, тялото има готовност да я регенерира.

Кога да тръгнете към болницата?

– Контракциите са през 5 минути с продължителност между 45 и 60 секунди.

– Водите ви са изтекли.

– Имате кръвотечение.

Раждането на всяко бебе започва и протича различно и ако имате каквито и да е притеснения или въпроси потърсете вашия лекар.

Прочети какво трябва да носиш в болницата 🙂

Прочети още

Коментирай

MamaLesson