Начало Дете Адаптация в яслата и градината – мисията успешна!

Адаптация в яслата и градината – мисията успешна!

by mamalesson
0 коментара

На едно от последните класирания за ясла, малко преди да изпишат голямата ми дъщеря, реших да кандидатвам и за малката – Ивайла. Възползвах се, защото при по-голяма кака/батко в същото детско заведение се получават допълнителни точки. Казах си “сега или чак догодина през септември”. И о, изненада! Чудото се случи. Ивайла е приета и сега накъде? “Ама тя е толкова мъничка” ми казваха всички. Аз също го осъзнавах, но не мога да си позволя да изчакам още една година до “големия прием”, когато тя вече ще е на две години и половина. Записах я, като от яслата ме уведомиха, че ще започне през ноември. Отдъхнах си, аз имам още малко време да я подготвя, а тя – да порасне.

Когато приеха София на ясла й бяхме обяснили, че е спечелила голяма награда – да посещава ясла. Заведох я да я види и й обясних какво се прави там. Максимално често минавахме покрай яслата и когато децата бяха навън ги поздравявахме, а аз разменях по няколко думи с персонала. Говорих й много за яслата, особено с наближаването на големия ден. Разглеждахме заедно снимки от яслата. Не съм показвала пред нея, че ще ми е мъчно и не вкарах драматизъм. Точно обратното, говорих разпалено колко е хубаво там. Сега вече тя ходи на градина и то с още по-голямо желание. Нито в яслата, нито в градината е плакала, въпреки това до последно й беше много трудно да се “отпусне” в яслата.

Ивайла познава добре мястото, което й предстои да посещава, както и госпожите и някои от децата, защото ще е в същата група, в която беше кака й. Но пък имам други притеснения – по-залепена е за мен, растат й зъби, трудно заспива без да бъде гушната от мама, не иска да я храни никой (тя сама!), което понякога създава бъркотия, доста е инатлива и не на последно място – още е с памперс. Всичко това ме навежда на мисълта, че при нея ще имам някаква драма и адаптацията няма да премине особено гладко.

Винаги, когато имам проблем или мисля, че ще се създаде такъв – търся решение. Предпочитам да съм подготвена. За моя голяма изненада точно докато бях потънала в мисли как това малко момиченце скоро ще прекрачи прага на яслата и то спокойно, две дами издадоха книга. Дами, на които разчитам и се доверявам напълно що се отнася за информация, свързана с детските заведения и спокойни деца. Книга, която е първата събрала в себе си всички изисквания и етапи – от кандидатстване и постъпване на детето в детска ясла или градина, до съвети и стъпки за успешна емоционална подготовка и по-плавна адаптация. В книжката има и 10 карти, които може да оцветяваме с Ивайла и да показвам ключови моменти в ежедневието от яслата, както и преди, и след. Децата се ориентират много по-добре чрез ясна визуализация и по-лесно могат да си представят какво предстои. Най-важното за мен е, че открих работещи и достъпни съвети, като например в една от главите имаше интересен съвет – да показвам снимка и име на госпожите, които ще водят групата на Ивайла. Тъй като тя ще посещава същата ясла като тази на сестра ѝ, аз ѝ показвам снимки на София от празненствата й с госпожите. Както вече споменах това със снимките го правех и със Софи, тествано е и работи. Между другото съм го получила като съвет за адаптация точно от тези две дами.

Около месец преди началната дата е хубаво да започнем с подготовката, според съветите на Цвети Христанова, която е консултант по позитивно родителство и често ми дава насоки как да се справям в някои ситуации от ежедневието с децата. Другата авторка – Катерина Ковачева, създател на сайта Детските градини – е събрала отговорите на десетки важни въпроси – Как се кандидатства за детска градина? От колко години детето задължително трябва да посещава детско заведение? Как се случва приемът? Какви са нужните медицински изследвания? Как се кандидатства в частна градина? Какво е кооператив? И още много въпроси, като ме изненада приятно и отговора на въпроса, който майките питат често във фейсбук групите – “Мога ли да нося торта за рождения ден на детето в яслата или градината?”. Има и още много любопитна и полезна информация, като списък за шкафчето в градината, права и задължения на родителя, режим в детската градина.

Като майка съм благодарна на Катерина и Цвети за ежедневната помощ, която указват на всички притеснени и разтревожени родители. Благодаря на момичетата, че поместиха в 92 страници цялата информация за ясли и градини и вече не е нужно да обръщаме интернета, за да разберем как и кога се случва чудото – постъпване в детско заведение. Благодаря и за всички съвети за адаптация, които са поместени в този наръчник.

Книгата може да се открие в книжарниците, в издателство Робертино или да я поръчате директно от сайта, както направих и аз, защото признавам си – нямах търпение да я имам – Разгледай и купи от тук.

Прочети още

Коментирай

MamaLesson