Начало Семейство Пътешествие и живот в Банкя

Пътешествие и живот в Банкя

by mamalesson
0 коментара

Събрахме се с Катерина Ковачева от сайта Детските градини и решихме да ви разкажем за това китно градче, което определено си заслужава да посетиш. Намира се само на 15 километра от София, а все едно си в друга галактика. Аз ще ви разкажа за градчето като гост (с децата бяхме там за 10 дни), а тя като негов жител.

И двете сме майки на малки дечица и основен проблем, който срещаме в Банкя е затрудненото придвижване с детска количка. Има хубави улици и тротоари, но често са заети от паркирани автомобили. Разстоянията са дълги, градът е с голяма площ, с една дума най-добре е в Банкя да се движиш с автомобил. Катерина споделя, че многожеството легнали полицаи възпрепятстват пътните произшествия и такива почти липсват.

Въздухът е много чист, децата спяха по няколко пъти на ден, аз също се наспивах бързо и качествено. Има минерални чешми, готини площадки, басейни, детски центрове, тенис кортове, санаториуми, в близост има и манастири. Общо взето забавления за малки и големи.

През града често минават самолети и летят много ниско, Катерина сподели, че това се случва през последните 2-3 години, поради смяна на въздушните маршрути. Нещо, което ме впечатли в нейния разказ – в Банкя въздухът се сменя 7 пъти на ден.

Пренасям ви в компанията на Катерина да разкаже за местните забележителности и къде може да се разходите с децата 🙂

Пътеката на здравето, манастири и други забележителности в и около Банкя

Пътеката на здравето е най-емблематичната алея за разходка близо до София. Тя е подходяща за по-големи дечица – например навършили 4 години, защото има денивелация и е цели 7 километра дълга. Пътеката започва в горичка и има обозначителна табела и има четири различни маршрута, обозначени с табела в различни цветове и различна дължина – 1000, 1680, 5530, 6400 метра. В началото на алеята има 30-35 минути преход през гора, около още толкова покрай поле и около 15-20 минути отново през гора. Маршрутът преминава през: Грандоманска река, част от кв.Градоман, язовира на Михайлово и достига до църквата Св.Св. Китик и Юлита.  Преди пътеката има малък паркинг. 

В града има два манастира, които може да посетите с децата. Дивотинският манастир Света Троица се намира на около 2 км от квартал Михайлово, където се съхранява смятаната за чудотворна икона на Св. Богородица. А на хълма пред Клисурския православен манастир Света Петка, който се намира между село Клисура и град Банкя, ще се насладите на красива гледка към Черни връх и страхотна поляна за отдих и разходка с децата.

В центъра на Банкя има минерален басейн с олимпийски размери (50 x 20 м; дълбочина: от 1.35 м. до 1.80 м.), в който има и детски кът, шатри и е заобиколен от много красива природа в парка. Избягвайте дните събота и неделя, тъй като басейнът тогава е много пълен.

Ротондата в Банкя е средище на културните събития на града и не само, това е мястото с най-много дечица в града, тъй като има страхотна полянка и пространство за тичане и игра.

Къде бяхме отседнали ние и каква беше причината за посещението ни?

Основната причина за нашето посещение беше с лечебна цел. Избрахме именно Банкя заради чистия въздух и като място, което не бяхме посещавали до сега. Попаднахме в санаториум “Ясен”. Всички останали санаториуми, с които се свързах отказаха резервация, заради децата. Изключително съм доволна, че попаднах на това място. Като леглова база не е лукс, но за нас бяха важни процедурите. Всички хора от персонала бяха изключително мили и готови да помогнат – благодаря на всички тях – санитари, жените в кухнята, кинезитерапевти, доктори и т.н.

Тук е и момента да ви споделя нещо. Имах притеснения, че няма да се справим, няма да успяваме да посещаваме процедурите и ще бъде пълна лудница. Това е и причината да пропускам посещение на санаториум последните няколко години. Бях заедно с майка ми и двете деца. Е, успяхме и все още сме цели, въпреки и малко изморени хаха. Та, ако имате здравословни проблеми и се нуждаете от подобен вид “почивка” то не се колебайте. Освен платен прием, може да посетите санаториум по програма на НОИ, както и по клинична пътека.

detskitegradini.com е сайт за всички родители, които имат нужда от информация за ясли, градини, занимални и центрове. Всеки ден ни поднасят актуална и достоверна информация за нововъведения, законови промени и полезни новини, свързани с децата и техните родители.

Последвай ги в Инстаграм – Детските градини

Последвай ги във Фейсбук – Детските градини

КД – разходка около София, Банкя, разходка банкя, разходка близо до София, посещение на санаториум

Прочети още

Коментирай

MamaLesson