Начало Здраве Ботулизъм

Ботулизъм

by mamalesson
0 коментара

Какво представлява ботулизмът?

Клостридиум ботулинум е анаеробна бактерия, която произвежда ботулинов токсин, при условия с ниско съдържание на кислород. Ботулиновите токсини са едни от най-смъртоносните вещества. Те блокират нервните функции и могат да причинят мускулна и респираторна парализа. Честотата на заразяване е ниска, но смъртността е висока, ако не бъдат предприети навременни мерки, а именно прилагане на антитоксин и интензивна дихателна помощ. Предаването от човек на човек е невъзможно. Среща се като единични случаи – разболяване в цялото семейство или епидемии, свързани с общественото хранене. Преболедувалите имат нетраен имунитет.

Видове ботулизъм

  • Хранителен ботулизъм – получава се при консумация на неправилно обработена или замърсена храна – домашна или купена консервирана или ферментирала. Симптомите не се получават от бактерията Клостридиум ботулинум, а от токсин произведен от нея. Обикновено симптомите се проявяват в диапазона от 12 до 36 часа след заразяване. Те биват най-различни като: умора, световъртеж, сухота в устата, замъглено зрение, затруднено преглъщане и говорене, дихателна недостатъчност, запек, диария, повръщане, подуване на корема и други.
  • Детски ботулизъм – среща се най-вече при бебета под 6-месечна възраст (!не предлагайте мед на деца под една година). Причинява се от поглъщането на спори от клостридиум ботулинум, които покълват в бактерии и отделят токсин. Медът е силно замърсен със спори, за това трябва да се избягва предлагането на мед до навършване на една година. Първия симптом е запек, последван от промяна в плача, загуба на апетит, слаб мускулен тонус и други.
  • Раневи ботулизъм – появява се, когато спорите попаднат в отворена рана и имат възможност да се размножат в анаеробна среда. Тази форма се свързва основно със инжектиране на забранени вещества, като хероин. Симптомите са подобни на тези при хранителния ботулизъм, но може да отнеме и две седмици докато се проявят.
  • Инхалационен ботулизъм – рядко се среща и не се проявява естествено. След вдишване на токсина симптомите се проявяват между 1 и 3 дни. Пациентът трябва да се дезинфекцира старателно. 

Съществуват 7 различни форми – A, B, C, D, E, F, G. Типовете A, B, E и F причиняват човешки ботулизъм, а C, D и E причиняват заболявания при други бозайници, птици и риби.

Диагностика

Диагнозата обикновено се основава на клинична анамнеза и клиничен преглед, последван от лабораторно потвърждение. Често се случва погрешно диагностициране, тъй като ботулизма бива бъркан с инсулт, миастения гравис или синдром на Гилен-Баре.

Лечение

Възможно най-скоро след диагностициране трябва да се приложи антитоксин. Правят се още стомашни промивки и очистителна клизма. Използват се и антибиотици. При пареза заразеният се поставя на апаратно дишане. Ранното лечение е ефективно за намаляване на смъртността. Съществува ваксина, но се използва много рядко, защото не е оценена напълно ефективно и има отрицателни странични ефекти.

Превенция

  • Спазвайте хигиена.
  • Отделяйте суровата от сготвената храна.
  • При приготвяне на домашно консервирана храна спазвайте необходимите хигиенни правила.
  • Не предлагайте мед на деца под една година!
  • Съхранявайте храната при безопасни температури.

Знаете ли, че…

Бактерията клостридиум ботулинум е същата, която се използва и за производство на Ботокс – фармацевтичен продукт, който се инжектира предимно за клинична и козметична употреба.

Снимка: Canva

Прочети още

Коментирай

MamaLesson