Начало Бебе Приучване на бебето към гърне – как и кога?

Приучване на бебето към гърне – как и кога?

by mamalesson
0 коментара

Първо искам да направя едно важно уточнение. Тази статия е свързана с това как да приучите бебето да използва гърне, което за мен е различно от това как да се махне памперса. Да, нещата са свързани, но едното е следствие на другото. Когато детето успешно ползва гърнето, лесно ще махнете памперса. Но, за да махнете памперса напълно, то вече трябва да знае кога има нужда и да може да ви уведоми за това.

Памперс е дума, която всеки човек знае. Мръсен памперс, мокър или сух памперс, пълен памперс са част от асоциациите, които може да направим с тази дума. Всъщност по правилно е да се каже пелена, защото памперс е марка, която толкова се е наложила на пазара, че дори името й се ползва за название на продукта.

Преди да започнете представете гърнето на бебето – “запознайте” ги. Обяснете как се използва, за какво се ползва. Разговаряйте с детето – няма значение колко е малко, не си мислете, че не разбира всичко. Децата искат да бъдат като възрастните, затова им обяснете, че вие също ходите до тоалетна по този начин.

Кога да започнете да слагате бебето на гърне?

Започнете между 6-тия и 9-тия месец. Може да ви се вижда рано, но уверявам ви, че възрастта е подходяща. Може да ви се вижда ненужно, след като още няма да махате памперса, но това също не е така. При ползването на гърне няма какво да чакате и за какво да сте готови – вие и детето. Детето постепенно ще свикне с гърнето и ще го ползва по предназначение. Така по-лесно ще се махне памперса, когато вие и детето сте готови за това. Представете си какво е 2-3 години да използваш гащите си за тоалетна и изведнъж да ти представят друго място, на което трябва да вършиш всичко това.

Ползи от ранното слагане на гърне

 • Ще научите ритъма на бебето, а и бебето на ритъм. Ще познавате сигналите за нужда от тоалетна и ще сте стъпка напред към махане на памперса. Вече ще сте събрали нужната информация – колко често има нужда от тоалетна, какви знаци показват, че е дошло време за тоалетна – гримаси, звуци, паузи докато се извършва някаква активност и т.н.
 • Намаляват се броя на използваните памперси – поне малко. Това е добре и от към екологична, и от финансова гледна точка.
 • Детето се измива много по-лесно и е по-хигиенично.
 • Изхожда се по-лесно.
 • По-лесно свиква да ходи на тоалетна.

Как да създадете навик за използване на гърне?

Нека бъде комфортно за детето – използвайте едно и също време, така то ще се научи кога следва да отиде до гърнето. Първоначално слагайте бебето всяка сутрин след сън на гърнето. После започнете и преди вечерния сън. След това предлагайте на бебето да ползва гърнето преди всяка смяна на памперс – за предпочитане след храна. Така детето ще е сито и няма да бърза да хапва, а и ще има “материал” за гърнето. Ако сменяте памперса преди храна, а слагате детето след храна на гърнето, то в периода, през които яде, може да го оставате по гащички. Постепенно може да увеличавате периода, в които детето е по гащички – особено ако е лято. И от това има полза – детето разбира, колко по-удобно и приятно е да е по гащи.

Ето и препоръчителна програма за използване на гърне:

 • След ставане от сън сложете бебето на гърнето – обикновено 5-10 минути след събуждане мъничето се изпишква. Не забравяйте да правите това всяка сутрин.
 • Слагайте бебето на гърне всеки път преди да смените памперса, като преди това сте почистили памперс зоната.
 • Ако “уловите” сигнали, че бебето започва да “пълни” памперса, то незабавно го заведете до гърнето, за да довърши започнатото там. Ако вече е късно – няма проблем. Другия път може да успеете навреме.
 • “Празнувайте” всеки път, когато има резултат – пляскайте и похвалете детето. Покажете колко сте развълнувани, от това което се е случило. Децата обичат да бъдат успешни и следващия път отново ще се опита да ви зарадва. Може дори да си измислите някаква “награда”, която да получава при всеки успешен опит. Аз примерно награждавах дъщеря ми с масаж всеки път, когато тя ме беше “наградила” с пълно гърне. Но това с даването на лакомства за награда не го разбирам. Ако все пак решите да го ползвате, моя съвет е възможно най-бързо да премахнете този вид поощрение. Защото ако в един момент това, което предлагате стане безинтересно, то и интереса към гърнето ще си отиде. Друго, което може да правите, за да е видно и за детето какви са резултатите му е да отбелязвате точки за всеки успешен опит. Когато събере предварително определен брой точки го поощрете.

Кога може да отказва гърне?

 • Когато бебето придобие ново умение (като например лазене, ходене и т.н.) доста често се наблюдава регресия при ученето на гърне. Тъкмо сте стигнали до някъде и изведнъж хоп – пълен отказ! Но не се отказвайте и продължавайте да водите детето до гърнето както до сега. Наблюдавала съм това и при дъщеря ми. Доста голяма част от времето ходи редовно в гърнето. Но има периоди от по една седмица, в който не иска да седне изобщо там или ако склони да седне, то не прави нищо. В тези периоди, а и по принцип, аз не настоявам. Когато тя реши, тогава ще ходи. Възрастните също не ходим до тоалетна, когато някой друг реши!
 • Ако не иска да сяда на гърнето вземете още едно и нека да води играчката си до тоалетна. Така ще се научи и да полага грижи за друг.
 • И все пак не насилвайте детето – ако не иска, не иска. Ще опитате пак след време.

Как да изберете гърне?

 • Като за начало по-добре е да се използва гърне докато свикне, а после може да преминете на седалка за тоалетна чиния. Може да преминете от единия към другия вариант като приближавате гърнето към тоалетната, за да направи асоциация.
 • Изберете удобно и “привлекателно” гърне.

При избора следете за следните неща:

 • Удобна облегалка, за да може да се облегне и да изпитва комфорт.
 • Удобно за почистване – препоръчвам гърне с контейнер.
 • Подходящ цвят (любим на детето), както и ако има любими анимационни герои може да присъстват в дизайна на гърнето.
 • Размера трябва да отговаря на възрастта на детето – има универсални гърнета, подходящи за всяка възраст.
 • Има и музикални гърнета, които възнаграждават детето с музика, всеки път, когато се представи добре (не ги препоръчвам). Гърнето на дъщеря ми не е музикално, въпреки това, когато пишка се чува звук, на който тя много се смее.

Други препоръки

 • Не забравяйте да предлагате вода на детето. То има нужда да се хидратира и по никаква причина не трябва да се ограничава от вода или още по-лошо – да му се отказва вода! Повярвайте ми, знам и за такива случаи! А знам също и че отказването на вода е смъртен грях!
 • Бъдете търпеливи – понякога дъщеря ми стои по 20 минути и не иска да става. Аз разбира се, нямам нищо против, защото щом стои явно има нужда (когато няма става веднага или изобщо не сяда). Използвам това време да и чета книжки.
 • Ако се притеснявате за почистването на гърнето може да слагате торбичка и да я хвърляте, когато бебето се изходи. Може също така да ползвате филтър за кафе, а дори и памперс. Но последното не ми се вижда екосъобразно.
 • Ако нищо не се е случило на гърнето, не обвинявайте и не карайте детето да се чувства зле. Напротив окуражете го, че следващия път ще се справи по-добре.
 • Измивайте ръцете на детето след използване на гърнето. Не забравяйте, че всичко е навик, а те са като гъбки и попиват много бързо.

Прочети още

Коментирай

MamaLesson