Начало Мама Възможности за работа по време на майчинство

Възможности за работа по време на майчинство

by mamalesson
0 коментара

Днес ви срещам с Никола Янчовичин, създател на блога pasivendohod.net, който ще ни разкаже от какви възможности може да се възползваме за работа, докато сме в майчинство – онлайн и офлайн,

Притиснати от растящите сметки, то не малко родители в България и по света често търсят информация за възможности за работа по време на майчинството. Преди да се впусна в описването на възможностите за онлайн и офлайн работа, нужно e да спомена, че всеки родител, който ползва платен отпуск за майчинство /напускайки временно позицията, която заема по трудово или служебно правоотношение/ е добре да провери дали това не поражда конфликт с получаването на парични обещетения в държавата, в която пребивава. Да речем – към момента на писане на тази статия лицата, които имат майчинство чрез осигуряването си по трудов договор, могат да извършват така наречените „граждански договори” в България, без това да им се отрази на получаването на обещетение.

Възможност за работа чрез писане, редактиране или превеждане на съдържание

Една от „казионните” възможности за работа в мрежата, която често бива споменавана в блога за реализиране на допълнителни доходи чрез онлайн маркетинг, фрийланс, авторско право „Пасивен доход” e тази на писане, редактиране или превеждане на съдържание. Защото, стига да имате добра езикова култура, чрез специализирани платформи за отдалечена работа като Fiverr, Upwork, Peopleperhour и други може да пишете статии, продуктови описания и други на клиенти, които търсят хора с подобни умения.

Възможност за работа чрез онлайн или офлайн уроци, създаване на обучителни курсове

За тези, които имат необходимите педагогически познания даването на уроци – било пред компютъра или на живо, може да е една добра възможност за работа по време на майчинството. Ако работата с други деца точно в този момент не Ви се нрави, има възможност и да продавате свои обучителни материали, в който сте синтезирали опита си в дадена сфера. Ако изграждането на сайт Ви плаши, то може да се възползвате от платформи, в които да качите своя курс. Повече информация може да намерите в статията „Как да печелим от онлайн курс” на споменатия блог „Пасивен доход”.

Възможност за работа като специалист на свободна практика

За тези, които имат по-разширени умения, в посочените по-горе международни платформи като Fiverr, Upwork, Peopleperhour, има възможност да бъде намерена работа за всякакви специалисти. Като програмисти, дизайнери, монтажисти на видеа, озвучители, бизнес консултанти и какво ли още не. Ако това, което искате да правите може да бъде осъществено чрез компютър – то чрез тези сайтове за дистанционна работа може да намерите подходящите клиенти.

Възможност за работа по време на майчинство като онлайн маркетолози

Ако считате, че искате да изградите бизнес, който да генерира средства, докато „спите”, то онлайн маркетинга може да е нещото, което да правите, когато сте в майчинство. Не отхърляйте тази идея, която мнозина в България считат, че е като продажбата на козметика на известни марки, не. В Интернет, стига да можете да достигнете до повече хора, има възможността да продавате какво ли не, получавайки комисионна от всяка реализирана покупка. Закупилите няма да бъдат „натоварени” от направения избор, тъкмо напротив, ако решите да се занимавате с онлайн маркетинг и решите да специализирате в рефералния маркетинг да речем – то те, а и често Вие, ще бъдат възнаградени от щедри отстъпки, безплатни пробни периоди, безплатни доставки и какво ли още не.

Възможност за работа по време на майчинство като автори на съдържание – блогъри, влогъри, инфлуенсъри

„Свободното време”, което понякога остава на ползващия го родител често може да бъде употребено и за създаване на съдържание. Мрежата изобилства от възможности, които до преди са били немислими. Ако сте искали винаги да издадете детска книга да речем – сега има световни платформи като Амазон, Лулу и други, на които може да качите написаното. И при продажби – да Ви бъде отчислен хонорар. За тези, за които камерата и дизайна са „по-добри приятели”, има възможността да стартират свои канали в Ютуб (или в другите сайтове за споделяне на видеа), да привлекат последватели или да правят артикули, които се продават чрез системата Print on demand. За чудещите се Print on demand е метод, при който предварително заплатил клиент може да получи най-различни артикули, от дрехи през книги, филми, чаши, постери, настолни игри и т.н., като компанията, която изработва и изпраща артикула само изплаща на качилия дизайна артист авторско възнаграждение.

Възможност за работа по време на майчиство чрез изработка на ръчни произведения

Ако Ви бива в ръцете, по време на майчиството може да изработвате изделия, които да изпращате на клиенти. Освен големите световни платформи за продажба на крафт неща като Етси и Амазон Хендмейд, за достигане до потенциални клиенти може да използвате и сайтове за безплатни обяви, социалните мрежи, сайтовете за видеосподеляне. Ако разходите по закупуването на материали, необходими за работата представляват финансов проблем, то крафтърите могат да работят само с предварително заплатили клиенти или да работят с представени от клиентите материали.

Заключение

В статията бяха представени само някои препоръки за възможности за работа, които са подходящи и за България. За тези, които четат тази статия от някоя западна страна, там има и други, по-застъпени възможности – като доставка на храна или пакети с личен автомобил, личен асистент (който помага с ежедневни задачи), грижи за домашни любимци и дома и т.н. За тези, които търсят допълнителни доходи по време на майчинство е важно да проявяват креативност. Както и да спазват, разбира се, правилата в сферата на данъчните и осигурителните си задължения. Преди да започнат дадена дейност е необхдимо да проверят дали тя се отразява на възможността да получават обещетение, както и какви задължения трябва да изпълнят впоследствие пред данъчните власти.

Снимка: Pixabay

Прочети още

Коментирай

MamaLesson