Начало Захранване Ползите от самостоятелно хранене и как да го постигнем

Ползите от самостоятелно хранене и как да го постигнем

by mamalesson
0 коментара

За нас възрастните умението да ядем самостоятелно ни се вижда като детска игра. Но всъщност то никак не е лесно за усвояване. Уменията, развити докато бебето се учи да се храни, са от решаващо значение и носят много ползи с напредването на възрастта. Освен фината моторика, детето развива своята независимост, разучава нови вкусове, текстури и миризми.

Дъщеря ми Ивайла е захранена по педиатричния метод, като в последствие съм предлагала храни за пръстчета. Поиска да се храни самостоятелно малко преди да навърши годинка. Оставях я, то нямах и друг избор, защото отказваше аз да я храня. Това водеше след себе си огромна бъркотия, но пък “как иначе ще се научи” си казвах? Освен бъркотията след почти всяко ядене сервизът ми се стопяваше с по една чиния. След приключване и наяждане повдигаше съда, първо си го захлупваше на главата, след което решаваше, че е в таверна и го пускаше на земята. Въпросната мацаница и намаляване броя на чинии може да се сведе до минимум с подходящата “екипировка” и прибори.

Необходими материали за предотвратяване на бъркотията и запазване на сервиза цял

– Лигавник – Вземете възможно най-големия, без майтап. Аз слагам предимно големи кърпи или непромокаем лигавник. А понякога съм ларж и не слагам нищо. Нали след всяко хранене следва баня така или иначе. За да си спестите тази процедура препоръчвам Лигавник престилка.

Прибори – Важно е те да бъдат удобни за детето, като материалът също е от значение. Необходимо е приборите да имат ограничител, който да не позволява на детето да бръкне навътре в устата си.

– Закрепващи се купички – Ах, ето тук се крие разковничето на въпроса “Как да намалите чистенето след храна наполовина?”. Тези купички няма как да се обърнат, защото се закрепват към повърхността и остават статични. Дори и детето да развие свръхспособности и да бутне купата, материалът, от който са направени, няма да позволи да станат “на сол”, а ще си останат здрави и цели – бамбук и силикон. Разгледайте купичките на Бамбина – Детски съдове за хранене и не се колебайте, да се запасите още от сега.

Ползи от самостоятелното хранене

– Самостоятелното хранене е най-доброто сетивно изживяване. При хранене се използват няколко сетива – детето усеща различни текстури и аромати в устата си, миризмата достига до носа, а различните вкусове се разбират чрез преглъщане. При самостоятелно хранене текстурата се усеща и чрез докосване на храната – суха или мокра, кашава, твърда, мека, ронлива. Самото докосване на различни видове храна може да предизвика у едно бебе силна неприязън или пък харесване на определена храна. Не се тревожете, ако това се случи и детето ви не желае да опита нещо. Вкусовете се менят, дори и при нас възрастните.

– При самостоятелно хранене детето само може да прецени колко и какво да изяде. Представете си следната ситуация – някой ви подава храна и ви тъпчи, без дори да знаете какво и колко, сякаш сте със затворени очи. Е, когато детето се храни само може само да прецени дали иска нещо и колко точно иска. Повярвайте ми бебчетата имат представа още от новородени колко точно трябва да изядат. И това не винаги е цяла порция. Понякога е повече, понякога е по-малко. Но когато мама те храни понякога така ти се услажда, че забравяш да спреш. Когато детето вижда и усеща какво яде то ще запомни вкуса и вида й и следващия път, когато я види, ще знае какво му предлагате.

– Независимост! – Чувството за контрол, което вашето дете ще развие е страхотно за изграждане на независимост в него. Децата обичат да са самостоятелни. Особено в периода след първия рожден ден. Тогава идва “аз, аз и аз”. “Да, обичам мама, но искам АЗ да се храня, АЗ да се обличам и АЗ да правя всичко”. Детето все повече започва да се чувства като отделна личност и иска да контролира колко и как да яде. Вие обаче все още ще имате власт над това какво да яде. Дали обаче ще използва прибори или ръцете си, за да се храни е въпрос на общо “договаряне” между вас и детето, най-добре е да умее и по двата начина.

– Приучване как да се храни с прибори – Да, на първо време е възможно да ползва и пръстчетата си, но за един възрастен не е прието да се храни с ръце. Така че все някога идва моментът, в който детето трябва да придобие и това умение. Ползването на прибори е страхотна възможност детето да развие фината си моторика.

– И още предимства – При самостоятелно хранене, освен фината моторика, се развива и грубата – детето прави по-големи движения с ръцете и раменете. Координацията очи-ръце или така наречената визуална моторика също се развива. Щипковият захват се упражнява, когато детето се храни само. Придобиват и орален двигателен контрол, когато сами трябва да преценят какво количество храна могат да приемат на една хапка.

В заключение ще кажа – самостоятелното хранене е много полезно, не само за детето, но и за нас родителите. Вие ще имате няколко свободни минути, в които все пак трябва да сте около детето. Не оставяйте бебето без надзор по време на хранене. И не забравяйте да се запасите предварително с подходящи купички и лигавници.

Статията е написана в партньорство и с подкрепата на Bambina.

Прочети още

Коментирай

MamaLesson