Начало Семейство Трикове за пролетно почистване на дома

Трикове за пролетно почистване на дома

by mamalesson
0 коментара

Цяла година трупаме какви ли не неща и накрая идва пролетта. Време за освобождаване на мисли, дрехи и вещи. Време да се впуснем и да отворим и преподредим всеки шкаф. Винаги съм се чудила пролетната умора кога настъпва и дали пролетното почистване на дома не е причина за нея? Въпреки, че не е нужно да чакаме пролетта, за да разчистим дома.

При мен се получава точно обратното – след чистене се чувствам много по-енергична и настроението ми се покачва. Освен това, винаги намирам някакви интересни и забравени неща. Аз съм човек на реда и бъркотията ме побърква, но понякога трудно се поддържа перфектна подредба, особено когато вкъщи има и дете. Затова при мен пролетното почистване е ежедневие. Имам и седмичен списък за чистене, който обхваща цялата къща и се старая да спазвам правилото “30 минути на ден държи мръсотията далеч от мен”. Справям се с всичко много по-лесно ако го изчистя на време и не чакам да се натрупат задачи.

За чистене винаги си пускам силна и надъхваща музика. Не се притеснявам да поискам помощ от мъжа и детето. Дъщеря ми много обича да чисти и се сърди ако не я включвам в дейностите, така че нямам много избор. Друго важно условие е при стартиране да имам списък и план – откъде ще започна, какво трябва да почистя, какви приспособления и препарати ще ми трябват. Отбелязвам си прогреса и това ме мотивира още повече. Поставям си цели и си правя малки почивки между големите задачи. Всички неща като прозорци, врати, мивка и под оставям за накрая. Имам си късмет и всеки път след като измия прозорците започва да вали дъжд.

Спалня

По това време на годината сменям завивките с по-тънки, но този път предвид климатичните условия това го свърших вече…няколко пъти. Другото, което правя, е да подменям зимните дрехи с летни. Тази година ще се лиша и от това удоволствие, защото покрай бременността съм качила много килограми и почти нищо не ми става. Та общо взето в спалнята нямам много ангажименти, освен ежедневното почистване.

Детска стая

В тази стая също няма да мога да се развихря, защото е току що направена. Още дори не сме я обзавели и засега има само играчки. Предполагам, че през следващото пролетно почистване ще разчиствам неподходящи за възрастта играчки и малки дрехи. Въпреки, че това го правя целогодишно и не знам дали ще има смисъл.

Всекидневна

Ето тук ще наблегна тази година. Това е и най-често употребяваната стая в къщата. Вкъщи хола и кухнята са в едно помещение и винаги има какво да се пипне. Там се намира и моя “хоум офис”. Винаги си правя отделен списък за кухненската и холската част. Кухнята оставям за последно, защото докато почистя всички останали стаи там става “мармалад”. Винаги почиствам кухнята преди готвене, защото обичам да имам свободно пространство. Така че основната част е добре, но в шкафовете понякога мятам докато не стане пълен хаос. Затова периодично ги прочиствам и хвърлям всичко ненужно. Уредите също си ги редувам през седмицата, защото водя борба с котления камък редовно.

Няколко пъти през годината преструктурирам шкафовете и намествам нещата както съм преценила, че ще е по-удобно. Организацията е едно от важните условия за лесно почистване на дома през цялата година. Нямам пердета, килими и подобни ангажиращи вещи, така че съм една идея облагодетелствана. Другото, което ме улеснява при почисването, е че никъде няма кабели – всичко е вградено в кутийки.

Поставила съм си за цел да прочистя хоум офиса, но не толкова външно, колкото “вътрешно”. Обмислям да подредя снимки, файлове и т.н. от всичката техника – телефони, компютри и прочие.

Баня и перално помещение

В региона, където живея водата е обогатена с много котлен камък, затова се налага да не пропускам чистене на банята ежедневно. В пералното помещение освен пералнята и сушилнята държа и препаратите и планирам да ги поизхвърля. Така или иначе по време на бременността избягвам да ги използвам.

Двор и външни помещения

Ние сме от хората щастливи да се похвалят с двор. Това обаче има и друга страна – там винаги си има работа. Но пък си заслужава. Вкъщи с двора се занимава предимно мъжа ми, аз повече го ползвам за релакс.

Най-важните правила при почистване на дома са:

  • Добро настроение!
  • Музика!
  • Ясен списък и план!
  • Редовно почистване, за по-лесно поддържане.
  • Всичко ненужно се изхвърля, а което става за употреба се дарява.

Аз все още не съм се доверила на човек или фирма за помощ при почистване, но получавам професионални съвети от Prostar cleaning. Но понеже работят на територията на Англия няма как се възползвам от услугите им. Ако сте в района на Portsmouth задължително ги пробвайте.

Почиствай дома си често и освободи място на новото да дойде при теб. Чист дом = добро настроение.

Снимка: Canva

Прочети още

Коментирай

MamaLesson