Начало Захранване Въвеждане на месо в бебешкото меню

Въвеждане на месо в бебешкото меню

by mamalesson
0 коментара

Кога и с какво месо да започете захранването?

Специалистите съветват месото в бебешкото меню да се въведе след 6-тия месец. След тази възраст запасите от желязо в организма започват да се изчерпват и трябва да се набавят чрез хранителни продукти. Желязото, съдържащо се в животинските продукти, е по-лесно усвоимо от организма.

Препоръчва се първо да се въведат пилешко, пуешко и заешко месо. Като няма значение в каква последователност се случва предлагането. След това се продължава с червените меса.

В какви дози и колко често да предлагате месо?

В началото започнете с една лъжичка. Постепенно увеличавайте грамажа, докато достигнете до количеството месо за възрастта. Месото предлагайте като добавка към зеленчуковото пюре.

въвеждане на месо, въвеждане на месо бебе, захранване с месо, дневна доза месо, количество месо бебе, въвеждане на месо бебе, захранване с месо, месо бебе, въвеждане на месо, месо, захранването, захранване с месо количество, захранване с месо бебе, захранване с месо схема, захранване с месо откога, захранване, захранване с телешко месо, захранване на дете с месо, въвеждане в менюто на бебето, ред на въвеждане и захранване на бебето с месо, как се захранва с месо, въвеждане на месо бебе, колко грама месо трябва да яде бебето, календар за захранване на бебе, как въведохте месото, пюре с месо за бебе, последователност на храните при захранване, пилешко месо бебе, въвеждане на месни пюрета, местни пюрета, колко е 20 грама месо, схема за захранване, схема за въвеждане на месо, схема за захранване с месо, колко грама месо трябва да яде бебето, как въведохте месото, захранване бебе с месо, захранване на бебе с месо, захранване бебета с месо вода, захранване на бебе с агнешко месо, захранване на бебе с пилешко месо, колко време се въвежда месо, захранване с месо на бебе, захранване с телешко месо, захранване с месо при бебета, захранване на бебето с месо, менюто на бебето, беборан, приложение за захранване, захранване на бебе, въвеждане на месо, предлагате месо, захранване с месо схема
Захранване с месо схема – въвеждане на месо, количество предлагано месо по възраст

Какво да въведете първо – яйце или месо?

Няма точно дефинирано правило. Яйцето или кокошката? Спор, стар колкото света. Всъщност, захранването с жълтък няма никаква връзка с въвеждането на пилешко и друг вид месо. Но е добре да има поне една седмица интервал между въвеждането им. Когато вече сте захранили с месо и жълтък ги редувайте през ден – един ден месно пюре, един зеленчуково с жълтък.

Как да се приготви месото за бебе?

Месото винаги трябва да е добре сготвено. Предварително се измива и реже на дребно (не е задължително, но ще ускори вареното). Има няколко варианта за приготвянето – варено, печено или на пара. След като вече е сготвено използвайте блендер или друг уред, за да смелите, като добавите към него и малко вода.

Полученото месно пюре може да дадете веднага или да го съхраните. За съхранението може да ползвате малки бурканчета, пликчета или форми за лед. Месото се слага веднага след като е сготвено, още горещо и се прибира във фризер, когато изстине. При размразяване – разтопявайте на водна баня.

! Не мариновайте месото, което ще предлагате на бебето.

! Не пържете месото за бебето.

Домашно, купешко или пюрета?

Когато приготвяте храната вкъщи имате контрол върху това, което има в нея. Но ако сте се снабдили с продуктите от магазина, отново не е ясно какво е качеството им. Затова ако купувате месо избирайте местни производители или специализирани магазини за месо.

На пазара се предлагат и пюрета, месни заготовки, обикновено са в бурканчета по 80 грама. Има и комбинирани зеленчукови пюрета с месо. Важно е когато предлагате такова пюре да сте въвели всички други съставки.

Аз съм ползвала готовите заготовки при захранването на двете ми дъщери с месо и риба. Единствената причина за това е, че се притенявах дали няма да пропусна някоя кост. После продължих с купешко месо от месарски магазин. А понякога успявам да намеря и домашно от сигурен източник.

Ползите от месото. Защо трябва да се предлага месо на бебето?

Месото е източник на протеини. Те участват в изграждането на тъкани и образуват антитела, борещи се с различни инфекции. Протеините в месото съдържат голям брой аминокиселини. Животинският протеин е източник на витамин B12, който от своя страна, освен че намалява риска от развитие на анемия, допринася и за доброто развитие на мозъка.

Месото е богато на желязо, цинк и селен – важни минерали за развитието на бебето.

В месото се съдържат витамините A, B и D.

въвеждане на месо бебе, захранване с месо, месо бебе, въвеждане на месо, месо, захранването, захранване с месо количество, захранване с месо бебе, захранване с месо схема, захранване с месо откога, захранване, захранване с телешко месо, захранване на дете с месо, въвеждане в менюто на бебето, ред на въвеждане и захранване на бебето с месо, как се захранва с месо, въвеждане на месо бебе, колко грама месо трябва да яде бебето, календар за захранване на бебе, как въведохте месото, пюре с месо за бебе, последователност на храните при захранване, пилешко месо бебе, въвеждане на месни пюрета, местни пюрета, колко е 20 грама месо, схема за захранване, схема за въвеждане на месо, схема за захранване с месо, колко грама месо трябва да яде бебето, как въведохте месото, захранване бебе с месо, захранване на бебе с месо, захранване бебета с месо вода, захранване на бебе с агнешко месо, захранване на бебе с пилешко месо, колко време се въвежда месо, захранване с месо на бебе, захранване с телешко месо, захранване с месо при бебета, захранване на бебето с месо, менюто на бебето, беборан, приложение за захранване, захранване на бебе, въвеждане на месо, предлагате месо, захранване с месо схема

Освен полезна информация за всяка храна и състава й, в приложението Беборан ще откриете статии и дневник за проследяване на развитието на бебето.

СВАЛИ ПРИЛОЖЕНИЕТО БЕБОРАН БЕЗПЛАТНОЦЪКНИ ТУК 🙂

Алерген ли е месото?

Всяка храна може да предизвика алергична реакция и месото не прави изключение. Въвеждайте по един вид месо и спазвайте три дневното правило. Следете за реакции и при нужда се обърнете към педиатър.

Алергичната реакция може да се прояви към всички меса или само към един вид. По-често се развиват алергични реакции към пилешко и телешко, отколкото към пуешко и агнешко месо.

Внимание!

Не всяко месо е подходящо за бебето – предварително овкусените или осолени меса са нещо, което не трябва да включваме в менюто на бебето.

Записвайте си, за да следите за реакция. Аз записвам дневното меню на дъщеря ми в приложението Беборан.

Не съхранявайте месото твърде дълго.

Не замразявайте месо, което вече сте размразили.

! Преди да въведете нова храна се консултирайте с вашия педиатър, за да ви посъветва кога и как е най-правилно да я предложите на вашето бебе, според нуждите му.

Статията е написана в партньорство и с подкрепата на Беборан.

Прочети още

Коментирай

MamaLesson