Начало Здраве Каква здравна информация трябва да съхраняваме и защо?

Каква здравна информация трябва да съхраняваме и защо?

by mamalesson
0 коментара

След като сама се убедих, че след N-тото хапче сервирано в менюто на детето забравяш какво се е случвало, започнах да записвам всичко стриктно.

– Лекарства

– Симптоми

– Период!

Да, ако информацията е само за теб, наистина не е нужна. Но още с прекрачването на лекарския кабинет трябва да избълваш отговори на една камара въпроси:

– Какво пи последно?

– Айде де? Сега кой от всичките 5 антибиотика беше последен?

– Какво друго приема? – Ох, ами още 5 сиропа, няколко пробиотика и.. не помня.

– Кога за последно вдигна температура? Колко беше висока? Аа, това го знам! Може би единственото, което помня. Но само последно отчетената.

– Кога започна да кашля?

– Има ли апетит?…

Не, списъкът не свършва до тук, но всеки от вас е чувал тази поредица от въпроси. Когато прескачаш от болест в болест в един момент става невъзможно да запомниш всичко. А когато децата са повече от едно е тотално изгубена кауза.

За правилното лечение е от особена значение да знаеш и споделиш с доктора всички детайли. Особено, когато детето се лекува от няколко различни доктори. Дори е опасно употребата на несъвместими лекарства или честото пиене на антибиотик. Дъщеря ми започна да вдига много висока температура и се оказа, че е направила реакция вследствие на многото изпити лекарства (въпреки, че те бяха предписани от доктор). Плюс това имаше налепи по гърлото, които определиха като гъбички.

На последния преглед, преди да стана толкова стриктна в записването, мъжът ми отиде сам с дъщеря ми и ми звъннаха около 10 пъти за различна информация. Помислих си – само ако бях записала всичко, щях директно да го изпратя. Проблемът беше, че и аз не помнех всичко. Когато се прибраха той предложи да съберем всички рецепти, изследвания и бележки от доктори и да ги мъкнем с нас, всеки път, на всеки преглед. Това изобщо не ми се видя добро решение. Тогава му предложих да му прехвърля данните от моя телефон от приложението Беборан на неговия, дори и непълни, с уговорката, че вече няма да пропускаме запис. Щяхме да бъдем подготвени за следващия изпит.

В Беборан записвам и предстоящите прегледи, защото напоследък ми се събират по няколко в седмица. Отново в същото приложение, има раздел “Напомняния” и там си записвам кога какви лекарства и в какви дози трябва да се пият. Не случайно, когато лекуват пациент в болницата водят история. По техния пример и предвид обичайните въпроси започнах да записвам всичко важно.

СВАЛИ БЕБОРАН БЕЗПЛАТНО

Здравна информация

А вие успявате ли да запомните всичките лекарства и симптоми, когато детето е болно? Какви са вашите хитрини за запомняне?

Важна здравна информация

Статията е написана в партньорство и с подкрепата на Беборан.

Още статии на тема Здраве прочетете тук.

Прочети още

Коментирай

MamaLesson